Malatya’da ark sarıerik ihracatından martta 36,5 milyon dolar sağlık

Kuru kayısı denince geçmiş akla gelen Malatya ’de ihracat jeopolitik risklere rağmen artmaya devam ediyor. Malatya ’birlikte geride kalan mart ayında 7 bin 325 titrem cılız sarıerik ihracatı gerçekleştirildi. Bu ihracat karşılığında ise 36 milyon 464 bin dolar gelir elde edildi. Malatya Tecim Borsası Başkanı Ramazan Özcan, mart kocaoğlan dış satım rakamlarının sevindirici olduğunu belirterek, “Mart ayı dış satım rakamları gerçekten çokça müjdeli. Hem ülkemiz hem de Malatya açısından çok kebir dış satım rakamlarını gerçekleştirdik ve bunun karşılığından Malatya ve mevki ekonomisine döviz girdisi sağladık. Koronavirüs pandemisinden bu yana gıdada yaşanan birtakım etki ve krize rağmen zayıf kayısıya olan talepte hem pazarlarını korurken hem de tehlikeli anlamda alelhusus 2022 yılında ihracatına sürat kesmeden devam ediyor. Bu yıl mart ayında toplamda 7 bin 325 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik, bunun karşılığında 36 milyon 464 bin dolar dirimlik elde etmiş olduk.
Mart ayının sona ermesiyle alay malay ilk çeyrek altın diye niteleyerek adlandırdığımız 2022 ’nin Sülale, Küçük Ay, Mart aylarında 18 bin 499 ton sıska kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bununla beraber 2022 yılının ilk çeyreğinde 91 milyon 291 bin dolar sağlık getirdik.” dedi. Çin ’e toplamda 3 bin 792 ton dış satım gerçekleştirdiklerini ve bunun karşılığında ise 10 milyon 902 bin sağlık elde ettiklerine değinen Özcan, “Hele natürel pazarımız olan Çin ’da de çok müjdeli rakamlar elimize geliyor. Çin bizim için mefret tıpkı muamele. Çin ’e toplamda 3 bin 792 titrem ihracat gerçekleştirdik, karşılığında 10 milyon 902 bin dolar gelir elde etmiş olduk.
Çin, Irak Doğu pazarları diyerek adlandırdığımız alan çok koca tıpkısı düzlük, çünkü saf kitap açısından çok makro bire bir ahzüita. Bir taraftan MEMLUK, Fransa, Almanya, Hollanda, Müttehit Kraliyet bu sezonun ilk beşinde kayran düz ülkelerin başında geliyor. İnşallah nisan ve mayıs aylarında de rutin ihracatımızı devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı. Rusya ile ihracatta sıkıntının söz konusu olmadığını üstelik dile getiren Özcan, “Sonuç zamanlarda biliyorsunuz Rusya ve Ukrayna arasındaki ısıdam savaştan kaynaklı takkadak Ukrayna bölgesinde tıpkı takım sıkıntılar yaşanıyor. Bu bile inşallah en gücük sürede hazar anlaşması ile normalleşmeye başlarsa ihracatımız o bölgeye devam kıymet. Rusya ile şu zaman ihracatımızda baskı bahis konusu değil. Rusya ’ya ihracatımız bitmeme ediyor. O bölgede dış satımcı arkadaşlarımız normal ticaretine bitmeme ediyorlar.” diye niteleyerek konuştu.