Mal fiyatları rekora koşuyor

Rusya’nın savaşıyor olması ürettiği tekmil ürürlerin fiyatını artıran tıpkısı etken yerine karşımıza çıkıyor. Rusya’nın erke, tarım emtiaları ve metallerin üretiminde önde mevrut devlet olmasından ortalık gelişigüzel geçen dönem artan yaptırımlar mal fiyatlarında yükselişin sürmesine sebep oluyor. Mütezayit erke maliyetleri alelhusus buğday fiyatlarındaki yükselişleri tetiklerken, tahıl piyasasındaki belirsizlikler de arttı. Kullanılmamış haftanın açılışında yer yağı fiyatlarındaki yükseliş birlikte ivme kazandı. Analistler, arza müteveccih tedirginliklerin artması ve ihracatın eğleşme noktasına gelmesiyle emtia piyasasına ilgilendiren endişelerin elan da arttığını söyledi.
Yükselen erke maliyetleri hele buğday fiyatlarındaki artışları tetiklerken, Rusya-Ukrayna savaşı ve bu kapsamda anbean sertleşen yaptırımlar da hububat piyasasındaki belirsizlikleri artırdı. Buğday, güzeşte hafta Chicago Tecim Borsası’nda haftalık bazda yüzde 40,6 artarak 12,09 dolara imdi ve 14 yılın zirvesine ulaştı. Buğday, zaman ise 12,45 dolarla Mart 2008’den bu yana sunu faziletkâr seviyeyi gördü. Güzeşte hafta Chicago Tecim Borsası’nda 7,82 dolarla Eylül 2012’den itibaren genişlik efdal seviyeye ulaşan mısırın fiyatı, haftalık bazda de yüzde 14,8 arttı.
Chicago Ticaret Borsası’nda muamelat gören soya fasulyesi haftalık bazda yüzdelik 4,6 ve New York Tecim Borsası’nda prosedür gören şeker hastalığı birlikte yüzde 10,1 artma kaydetti.Brent petrolün varil fiyatındaki yükseliş yeni haftanın evvel gününde bile ivme kazandı. KÖLE ve Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne yönelik engelleyim uygulamasının arzı daraltacağı endişeleriyle arsıulusal piyasalarda 130 doların üzerini gören Brent petrolün varil fiyatı, 127 dolar seviyelerinde dengelendi.
New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğalgaz bile haftalık bazda yüzde 10 artış kaydetti. Sabık hafta yüzdelik 4,26 değer kazancıyla 1.968,8 dolara sâdır altının ons fiyatı, 24 Ağustos 2020’den itibaren sunma yüksek haftalık kapanışı yaptı. Ons kızıl, zaman Asya piyasalarında 2 bin dolara ulaşmasının arkası sıra şu sıralarda 1.980 dolar seviyesinden muamelat görüyor.     Haftayı yüzde 6,3 yükselişle tümleç bakırın libresi, Comex vadeli piyasasında 4,9490 dolarla kül zamanların en erdemli seviyesini gördü. Nikel fiyatları, Mart 2008’den bu yana ilk kez 14 dolar sınırına yükseldi. Tutya 1,8619 dolarla Mayıs 2007’den bu yana sunu faziletli seviyeye ulaştı.Sabık hafta alüminyum yüzdelik 12,3, paladyum yüzdelik 24,7 ve platin da yüzdelik 5,4 arttı. Bakırın libresi zaman 5 doların üstüne çıkarak şahika tazeledi. Paladyum bile bugün 3.175,50 dolarla tarihi zirveyi gördü. Bugün nikel 17,3934 dolarla Haziran 2007, çinko birlikte 1,9066 dolarla Karı 2007’den bu yana arz faziletli seviyeye bundan sonra. Emtia piyasasında ardı ardına ralliler yaşanmasına rağmen kıraathane üzerindeki mir baskısı derinleşiyor. New York Tecim Borsası’nda işlem gören kahvehane, geçen hafta yüzdelik 6,1 değer kaybetti. Kahve, emtia piyasasında güzeşte yılın en fazla kazandıranlarından biri olmasına rağmen bu yıl yatırımcısını sevindiremedi. 3 hafta sıkışık düşüş kaydeden kahvehane, geçen hafta anif yükselişlerin yaşandığı mal piyasasında düşüş kaydetti. Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla iktisadi büyümeye yönelik endişeler kahvehane fiyatlarında ayar kaybına illet olurken, dünyanın önde gelen dalan bankalarının “delimsirek” açıklamaları de kahve fiyatları üzerindeki koca baskısını tetikleyen apayrı tıpkısı prensip olarak öne imdi.
Share: