Liseli öğrenciler hem dünyalık kazandı, hem otelcilik öğrendi

Liseli öğrenciler hem mal kazandı, hem otelcilik öğrendi

Ayvalık’ta Cunda MTAL öğrencilerine 1 yılda 1 milyonluk yevmi

BALIKESİR – Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde kâin Milli Yetişek Bakanlığı’na ait turizm alanında ruh gösteren Türkiye’nin genişlik şişman Uygulama Oteli namına nitelendirilen Cunda Uygulama Oteli’nde yetişek gören öğrenciler hem mesleklerini geliştiriyor, hem da mülk kazanıyor.

Cunda Mesleksel ve Ustalık Anadolu Lisesi turizm ve otelcilik bölümü öğrencileri, eğitim gördükleri branşlardaki uygulamaları okulun bünyesindeki Cunda Aplikasyon Oteli’nde görürken, bir yandan bile idrak sağlıyorlar.

Günce 150 TL ecir verilen öğrencilere bu yıl 1 milyon TL ödeme yapılarak bu alanda adeta benzeri rekora imza atıldı.

Cunda Mesleksel ve Ustalık Küçük Asya Lisesi Müdürü Abdülaziz Denge yaptığı açıklamada, okulda 509 mektepli mevcudiyetinin bulunduğunu belirterek hem ticaret, hem da turizm alanında eğitimler verdiklerini hatırlattı.

Kayıt ve İçecek Hizmetleri ile Konaklama Gezi Hizmetleri alanlarında 356 öğrencinin bulunduğunu kaydeden Yük, “Bu öğrencilerimizin benzeri kısmı Türkiye’nin yer iri Uygulama Oteli olan okulumuz bünyesindeki Cunda Aplikasyon Oteli’nde kılgı yapmaktadır. 176 odada mecmu 352 akak kapasiteli otelimizde, 10., 11. ve 12. dershane öğrencilerimiz kılgısal yerine üstelik eğitimler görmektedirler. Gerek işletmelerdeki teknik eğitimleri sırasında, gerekse dahi meslek sonrasındaki dönemlerinde öğrencilerimiz otelimizde fariza alarak, öğretmenlerimiz ve çevrimli öğreticilerimizden hem mesleğin inceliklerini öğreniyorlar, hem bile bu hizmetlerinin karşılığında sağlık elde etmiş oluyorlar” dedi.

Bu anlamda gururlu olduklarını vurgulayan Abdülaziz Dara, “Bu yılın başında hedefimiz, öğrencilerimize ödediğimiz günce yevmiyelerin 1 milyon TL’ye ulaşabilmesiydi. Şu anda bu hedefe ulaşmış bulunuyoruz. Bugüne kadar ister işletmelerde teknik eğitimleri dahilinde, gerekse de aplikasyon otelimizde ayrı ayrı faaliyetlerde, ayrı ayrı zamanlarda fariza düzlük öğrencilerimize bütün ödemiş olduğumuz sevap şu an itibariyle 1 milyon lirayı aşmış durumdadır” diye konuştu.

Öğrencilerin tıpkı kısmının ‘nöbet’ görevi dahilinde 5 aktarılma boyunca otelde görev aldığını aktaran Abdülaziz Denge, öğrencilerin benzeri kısmının üstelik ekol sonrası dönemlerde ege izin belgeleriyle otelde görev aldıklarını üstelik sözlerine ekledi.

“Özlük ihtiyaçlarımı gideriyorum”

Günce gündelik karşılığında otelde yetişek gören 11. sınıf öğrencisi Gözde Orhan, elde ettiği günlük yevmiyelerle karı ekonomisine de destek verdiğini belirterek, “Bunun beraberinde harçlığımı çıkarıyorum. Öz ihtiyaçlarımı gideriyorum. Bire Bir yandan birlikte staj dönemine hazırlanıyorum. Hedefim mesleğimi geliştirebilmek. Çünkü buradan çıkışlı olduğumda 4 yıl gastronomi bölümünde görmek istiyorum. Ondan bilahare dahi tıpkı otelde çalışmayı hayal ediyorum. Bu olmazsa, İtalya, Almanya evet da Amerika kabilinden yetersiz dışı hayalim dahi var” dedi.

“Hem eğitimimi tamamlamaya çalışıyor, bire bir yandan üstelik dünyalık kazanıyorum”

Cunda Mesleksel ve Maharet Anadolu Lisesi Kayıt ve İçecek Alanı Servis Bölümü’nde yetişek gören öğrencilerden Seymen Fiyaka, “Uygulama otelimizde çıktı garsonluk yapıyorum. Böylece müşterilerle iç içe olabilme imkanını buluyorum. Tabi bunun karşılığında hem eğitimimi tamamlamaya çalışıyor, benzeri yandan bile servet kazanıyorum. Günümüz koşullarında benim üzere ferah sayılabilecek derecedeki kazandığım parayı biriktiriyorum. Bu uygulama benim üzere pespaye çokça gani oluyor. Mezun olunca 2 evet da 4 almanak üniversitede eğitimimi sürmek istiyorum. Üniversite eğitimimi üstelik tamamladıktan sonradan bereketli aynı otelde işlemek istiyorum” diye niteleyerek konuştu.