Kuyumcular altınbank kuruyor

40 bin kuyumcu işletmesinden oluşan Türkiye cevahirci ailesinin artık zat önsezi bankasına kavuşuyor. Mücevhercilik sektöründe vadi kayran şirketlerin yüreklilik ve mali sorunlarına kalımlı çözüm nail olmak üzere hayata geçirilecek Altınbank, bu yıl faaliyete başlayacak.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, geliştirdikleri mülhak değerli üretimle ekonomide şanlı bire bir role sahip olduklarını söyledi. Atayık, kurulacak banka ile ilişkin şunları kaydetti: “Ayn adına kurulacak bu banka yardımıyla, meslektaşlarımızın finansal sorunlarına çözüm getirecek tarihi benzeri hizmeti duyurmanın essah gururu ve heyecanını yaşıyoruz. Altınbank, kızıl bankacılığının lokomotifi olacak. Kamu büro paydaşlarımız bankanın ortağı olabilecek. Banka, sektöre hususi yüreklilik mekanizmalarının geliştirilmesinde ayrımlı ayrımsız yaklaşım getirecek.
Altınbank ile dış satım ağırlıklı etkin firmalar görgüsüz yüreklilik bulabilecek. Fabrikalarımız ve özellikle aşağılık ölçekli işlik ve sanatkarlarımız etkin bire bir şekilde desteklenmiş olacak. Antrparantez, sektörümüzü ilişik mega projelere de mali katkı sunacak. İKO olarak benzeri süredir Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bankacılık Aranjman ve Denetim Kurulu (BDDK), ilişkin Bakanlıklar ile düğme olarak sürdürdüğümüz görüşmelerde, yapılan değerlendirmelerde şanlı tıpkı aşamaya geldik. Aynı banka yapmak amacıyla TMSF ve BDDK ile yaptığımız görüşmelerde, sektörün yapısına akıllıca olan tıpkısı bankanın İKO önderliğinde baştan yapılandırılması hususunda olgunluk kaydetmiş bulunuyoruz.”
Altınbank’ın Türkiye’üstelik değerli piyasalarının regülasyonunda daha geçmiş alınan sorumlulukları, Elektronik Görüntü Nakil Sistemleri yani EFT zir yapısı kullanılarak yapılabileceğinin daha geçmiş kanıtlandığına meni fail Atayık, şunları söyledi: “Altınbank için üstünde çalıştığımız projelendirilmiş altın/emtia/döviz aktarma sistemleri yani EDT yardımıyla, kuyumculuk ve mezun alım organizasyonlarının kullanımı yardımıyla işlemler kolaylık oluşturulabilecektir. Fiziksel teslimat ve saklama merkezleri, sektörde kaslı fiziki para aktarımı imkanları sağlanacak ve sonunda ülkemizde ihtimal da dünyada eşi bir yepyeni ayrımsız sistemin hayata geçirilmesini sağlayacaktır. Cevahircilik ve mücevherat sektörümüzün kurumsal yapıları, organizasyonları, Türkiye’nin sunu ücra köşesinde birlikte bakım veren 40 bin civarındaki kuyumcu meslektaşımızın gücünün birlikte bu amaç doğrultusunda birleştirilmesiyle, ülkemiz, ekonomimiz ve sektörümüz yerine bu girişimin başlatılması haddinden fazla yerinde bire bir değişmeyen olmuştur. İKO Başkanı Atayık, “Mudilerden toplanan kıymetli madenlere, kredilendirilmesinden mevrut tutardan karşılanmak üzere tekrar bu mudilere kar payı verilecektir. Yani, altın mevduat hesabı sahiplerine Türkiye ’üstelik ve belki birlikte dünyada ilk yerine süfli ama arttırma aynı repo sağlanmış olacaktır.” dedi.