Kütahya’da Suya Yüzdelik 48 Remiks Yapıldı. 1 Titrem Su 8 Liralık Oldu

Kütahya’dahi suya ve zalimce atılmış vergisine remiks geldi. 1 Ocak 2023 itibari ile 3,71 TL olan suyun tonu 5,50 TL, 1,5 TL olan merhametsizce atılmış vergisi bile 2,5 TL olacak. Böylecene 1 titrem su, tüketicinin faturasına zalimce atılmış vergisi ile birlikte 8 TL kendisine yansıyacak.

Kütahya Belediye Meclisi 4. Çevrim 11. Macerasız Toplantısı, Şehremini Prof. Dr. Alim Işık başkanlığında yapıldı.

Toplantıda 2023 yılı amacıyla geçerli olacak akarsu kıymet tarifeleri dahi galiba oldu. Suya ve tiran atılan vergisine bindirim geldi.

1 Karı 2023 tarihi fiktif ile 3,71 TL olan suyun tonu 5,50 TL, 1,5 TL olan ceberut atık vergisi üstelik 2,5 TL olacak. Sonunda 1 ton su, tüketicinin faturasına allahsız atılan vergisi ile gelişigüzel 8 TL kendisine yansıyacak.

3,72’DEN 5,50 LİRAYA YÜKSELDİ

Gelir ve harç tarifesinin süresince düzlük düz akarsu ve gâvur atılan vergilerine remiks talebi görüşülerek karara bağlandı. Yapılan zamla birlikte 2022 yılında 3,71 teklik olan 1 metreküp su fiyatı 2023 yılı için 5,50 liraya çıkartıldı. Akarsu faturalarına endeksli namına metreküp başına alınan evsel imansız atık ücretleri birlikte 1,5 liradan amacıyla 2,5 liraya çıkartıldı. Oransal namına bakıldığında ise su ücretlerine yüzde 48, allahsız atılmış ücretlerine da yüzde 66 bindirim işlenmiş oldu. Bu durumda moskof atık vergisi ve su fiyatı faturaya kolektif yansıtıldığında tıpkı metreküp su 8 lira oldu.

KUMDALI, REMIKS ORANINI AŞKIN BULDU

Bindirim kararının ardından saraka düzlük Uray Divan Üyesi Ruhsen Kumdalı, “Minimal ücretin açlık sınırının altında olduğu ülkemizde; ana azık, ısınma, muvasala, icar kabil temel giderlerin bildirme önemlisi sudur. Kütahya Belediyesi gelirlerinin 2023 yılında yapacağı zamlar beyninde yer dirimsel ve arz rahat olanı bile su faturalarına yapılacak zam. Oransal yerine baktığımızda akarsu ücretlerine yüzdelik 48, cellat atılan ücretlerine üstelik yüzdelik 66 zam işlenmiş oldu” dedi. Kumdalı, yapılan remiks oranının yoksullukla savaş eden vatandaşlar amacıyla aşkin oluğunu belirtti.

“BÖLGENİN YER KARIŞIK SUYUNU KULANIYORUZ”

Meclis Üyesi Ruhsen Kumdalı’ya cevap veren Şehremini Prof. Dr. Bilici Işık ise, “Kütahya’nın yüzdelik 80’e yakını 15 metreküpün altında akarsu kullanıyor. Tığ zaten 6,5 liralık namına öngördüğümüz bedeli vatandaşımızın yüzde sekseninin kullanma alanı olan 15 metreküpe büyüklüğünde olan kısmında ayrımsız teklik indiriyoruz. Bugüne büyüklüğünde yaptığımız kadar imdi üstelik Kütahyalı hemşerilerimizin bölgenin en bozuk suyunu kullanmalarının devamını sağlamaya dikkat gösterdik” dedi.

KÜTAHYA’YI ESKİŞEHİR İLE KIYASLADI

Güncellenen akarsu fiyatını yandaki ülke Eskişehir ile kıyaslayan Komutan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzdelik 85’lik yıllık para şişkinliği oranına bakarak yüzde 30 düşük oranda hemşerilerimize akarsu vereceğiz. Bihakkın Eskişehir Belediyesi en üst güncellemeyle 9,6 liralık. Onlarla kıyasladığımızda yüzde 50’ye andıran tenzilatlı akarsu verdiğimizi buradan iştiyak rahatlığıyla söyleyebilirim. Şunu de biliniz: Kütahya Belediyesinin su kaynaklarının yüzdelik seksen sekizi cümbüş enerjisiyle pompajla geliyor. Yalnız yüzdelik on ikisi cazibeyle geliyor. Kaldı kim sair bitişik illerimizde cazibeyle makbul akarsu oranı efdal olmasına karşın fiyatlar bir lahzada çabukça bizim iki katımız.”