Konya’da ortaöğretim öğrencilerinden zırh tasarım ve istihsal çalışmaları

Konya Savunma Uran Tedarikçi Buluşmaları’na Beyşehir’den katılan Huğlu Defans Sanayi Mesleksel ve Beceri Anadolu Lisesi, öğrenci ve öğretmenleriyle tasarlayıp geliştirdiği ürünlerle ziyaretçilerden okkalı ilişki görüyor. Huğlu Defans Uran Mesleksel ve Ustalık Rum Lisesi Müdürü İbrahim Sümbül, okullarında cansiparane 4 yıldır zırh parçası ve tasarımı yaptıklarını, serencam bir yıldır ise AR-GE çalışmaları yürüttüklerini aktardı. Öğrencilerini mukteza eğitimleri verip, alanının en iyisi olarak çıkışlı etme hedefi taşıdıklarını dile getiren Sümbül, “Defans sanayisine nitelikli öge yetiştirmenin birlikte 4 almanak fakültelere öğrenci kabartmak istiyoruz. Öğrenciler, ürettikleri parçanın silaha takılacağını bildiği için daha ateşli ve tetik çalışıyor. Meslek üzere pansiyon çalışmalarımız de var. Bundan Sonra ferah ferah Türkiye’nin her ilinden öğrenci gelebilecek.” dedi. Sümbül, 2017 yılına kadar 40 civarında öğrencisiyle kapanma tehlikesi olan tıpkısı ekol olduklarını belirterek, şöyle devam etti: “Tematik meslek lisesi projesine girdikten sonra hususi program ve proje uygulayan çığır lisesi statüsünü aldık.Öğrenci sayımız 240’a yükseldi. 2020 yılının sonlarına akla yatkın Mesleksel ve Maharet Terbiye Umumi Müdürlüğünün uygulamış olduğu AR-GE okulları projesi kapsamındaki 50 okuldan biri olduk. Bizim özelliğimiz savunma uran alanındaki yegâne AR-GE okulu olmamız. İlk AR-GE çalışmamızı çelik gövdeli pompalı taktik silah üstüne yaptık. Bu çalışmamızın AR-GE’sini ve prototipini tamamlayıp Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’ne doğrulama ettik. Silahın yüzdelik 60 civarında parçasını tığ okulda yapacağız. Kooperatif üstelik spekülasyon, istihsal ve satışını gerçekleştirecek. Antrparantez okulumuzda öğretmen ve öğrencilerimizle silah tasarımı dahi yapıyoruz.”
Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı namına çalışmalarını çeşitlendirmek ve ilerletmek istediklerini vurgulayan Sümbül, şunları anlattı: “Çalışmalarımız üzere Türk Berat ve Bellik Kurumuna başvurularımızı yaptık.Firmalarla dizayn ve AR-GE üzerine iş birliği yapıyoruz. Öğrencilerin staj eğitimlerini işletmede almaları konusunda de iş birliği sağlıyoruz. Okulumuzun bu seviyelere gelebilmesinde Milli Terbiye Bakanımız Mahmut Özer’in şişman etkisi var. Bakanımız okulumuzu ziyaret etmişti. Mesleksel ve maharet eğitime ülkenin geleceği açısından haddinden fazla ehemmiyet veriyor. Çocuklarımızı dolgunca aynı terbiye vererek mezun söylemek istiyoruz. Öğrenciler, ürettiği parçanın ne işe yaradığı, ne parçayla çalışacağını ve zahir kurgu yapılacağını öğrenerek mezun olacaklar. Savunma endüstri ve ülkemiz açısından bu durumu önemsiyoruz.”
Araba ve Tasarım Teknolojisi Alanı 12. derslik öğrencisi Rabia Gökmen ise temas ahit okuluna severek geldiğini ve ülkesine yarar sağladığı üzere kurum duyduğunu anlattı. Ürettiği ve tasarladığı parçaların tıpkı silahta kullanıldığını bilmenin kendisini çok bahtiyar ettiğini ifade eden Gökmen, “İnşallah okulun makine mühendisliği kazanacak geçmiş mezunlarından olacağım.Ayrıca atölye şefiyim zir sınıfımdaki öğrencilere havari oluyorum. Hedefim araba mühendisi görünmek ve özlük şirketimi tahsis etmek.” dedi..