KIRIKKALE – Bakan Karaismailoğlu, Ankara-Sivas Yüksek Aceleci Tren Hattı Kırıkkale İstasyonu’nda incelemelerde bulundu

Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ” Kırıkkale, Yozgat ve Sivas illerimizde işlek kısaca 1 milyon 400 bin vatandaşımız üstelik faziletli acul trenle seyahat etme imkanına kavuşacak.” dedi.

Vekil Karaismailoğlu, Yahşihan ilçesinde mevcut Ankara-Sivas Faziletkâr Çabuk Şimendifer Hattı T-16 tüneli önünde yaptığı açıklamada, demir yollarında adeta tıpkı seferberlik car ettiklerini ve alışılmadık tıpkısı gün başlattıklarını söyledi.

Türkiye’nin ulaşım altyapısı için cesim yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, “Türkiye, Asya-Avrupa- Orta Şark ekseninde muvasala açısından avantajlı aynı konumda, bu açıdan çıpa yollarını rüçhan sektör kendisine car ettik. Çıpa yollarında adeta aynı seferberlik zar ettik ve yadırgatıcı bir dönemi başlattık. Sonuç 20 yılda ülkemizin muvasala ve bildirişim altyapısı üzere 1 trilyon 653 bilyon liranın 346 bilyon lirasını çıpa yollarının imarına ve gelişmesine harcadık.” diye konuştu.

Mevcut demir hat ağlarının tamamını yenilediklerinin altını çizen Karaismailoğlu, çıpa yollarında asır atlatan projeler gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirmeye dahi devam ettiklerini dile getirdi.

“demir yolu ağımızı 13 bin 150 kilometreye yükselterek ülkemizi hızlı tren işletmeciliğiyle tanıştırdık”

Icra Vekili Karaismailoğlu, Türkiye’yi hızlı katar işletmeciliğiyle tanıştırdıklarını belirterek şöyle bitmeme etti:

“Bu süreçte, aceleci tren projeleri, bulunan sistemin yenilenmesi ve modernizasyonu, milli ve yerel demir hat sanayisinin geliştirilmesi için şişman gelişmeler katettik.

demir hat ağımızı 13 bin 150 kilometreye yükselterek ülkemizi acul katar işletmeciliğiyle tanıştırdık. Ince yıllar vatandaşlarımızın yeğleme etmediği demir yolu seyahatlerini imdi aceleci ve konforlu yolculuk isteyenlerin önceki adresine dönüştürdük. 2009 yılında ilk defa Ankara- Eskişehir arasında başlayan erdemli acul katar işletmeciliğine Ankara-Sivas Erdemli Çabuk katar hattımızın de ilave edilmesiyle Ankara merkezli efdal acul demir yolu ağımızın mefret parçası daha evet olacak.”

T15 tüneli çalışmalarını incelediklerini anlatan Karaismailoğlu, şunları söyledi:

“Şu anda Ankara-Sivas Acul Tren Hattı kapsamındaki Elmadağ ilçesi ile Yahşihan ilçeleri beyninde mevcut Germen ve Bedesten köyleri arasındaki T15 tüneli çalışmalarını inceledik. T15 tünelimiz, Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas Acul Şimendifer Hattı’nın muhteşem tıpkı bölümünü oluşum ediyor. Hızlı şimendifer hattımız, saatte 250 kilometre hıza akıllıca gestalt özelliğine sahip olacak. Tamamlandığında Ankara-Sivas arasındaki mesafeyi 603 kilometreden 405 kilometreye düşürecek. Ankara-Sivas arası 12 saat olan gezi süresi ise 2 saate, Ankara-Yozgat arası ise 1 saate inecek.

Yapım çalışmalarında sona yaklaştığımız Ankara-Sivas Hızlı Katar Hattı projesi ile Kırıkkale, Yozgat ve Sivas illerimizi dahi faziletkâr çabuk şimendifer konforuyla tanıştırıyoruz. Kırıkkale, Yozgat ve Sivas illerimizde diri yaklaşık 1 milyon 400 bin vatandaşımız de yüksek acul trenle yolculuk etme imkanına kavuşacak.”

Karaismailoğlu, dalan üzerinde Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas kalkışmak için 8 istasyon olduğunu rapor etti.

“İlk kere yerli ray kullanarak toplanmış 1630 kilometre ray serimi yaptık”

Proje genelinde çokça cesim mesafeleri geride bıraktıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, şöyle dedi:

“Bütün 155 milyon metreküp kazı ve dolgunun yapıldığı projede ilklerin birlikte yaşandığı şanlı danışma yapıları nesir ettik. Çok dayanabilen ayrımsız coğrafya üstünde toplanmış uzunluğu 66 kilometre olan 49 tünel ve 27 kilometre olan 49 köprü yol düz yazı ettik. 5 bin 125 metre ile projenin yeryüzü detaylı tünelini Akdağmadeni bölgesinde, 2 bin 220 metre ile sunu tafsilatlı demir yolu viyadüğünü ise Çerikli, Kırıkkale’da mensur ettik. 90 metre ile Türkiye’nin yer mufassal açıklığa sahip demir yolu viyadüğü ile yine 90 metre üstünlük ile Türkiye’nin arz erdemli ayağa erbap demir hat viyadüğünü dahi Elmadağ’birlikte nesir ettik.

138 kilometre beton misil ile tünellerde ilk balastsız kez uygulaması gerçekleştirdik. Yine proje kapsamında Sivas’ta evcil ve milli buz önleme ve buz çözme tesisi yaptık.”

Bakan Karaismailoğlu, “Bildiğiniz üzere projenin 315 kilometrelik Balışeyh-Sivas kesiminde test ve kabul işleri de karışma tutmak üzere eksiksiz çalışmaları daha önceden tamamlamıştık. Şu anda küsurat 78 kilometrelik Kayaş-Balışeyh arasındaki çalışmalara hemencecik devam ediyoruz. Buradaki işlerimiz de bitti diyebiliriz. Bu kesimde mevcut sonuç tüneli dahi tamamladık. Üstyapı, elektriklendirme ve sinyalizasyon çalışmalarında birlikte serencam aşamaya geliyoruz.” ifadelerini kullandı.

En gücük zamanda çalışmaları tamamlayacaklarının altını çizen Karaismailoğlu, imdi acul tren konforuyla yolculuk ika imkanına Sivas, Yozgat ve Kırıkkale’da durma eden vatandaşların birlikte kavuşmasını hedeflediklerini dile getirdi.

“Türkiye’nin ziyalı geleceğinin en heybetli nişanelerinden biridir”

Karaismailoğlu, Ankara-Sivas Acul Şimendifer Hattı’nın hem Türkiye’de hem bile dünyada bakir atılımlara sabah yeli vereceğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Projemiz tıpkı zamanda ihalesini yaptığımız Ankara- Kayseri Hızlı Katar Hattı’nın Ankara-Yerköy kesimini dahi kapsamaktadır.

Gelecek vizyonumuzun yeryüzü büyük unsurlarından biri, ülkemizin rakiplik gücüne ve toplumun hayat kalitesinin yükseltilmesine katkıda mevcut güvenli, hesaplı, konforlu, çevreye duygulu, akıcı, dengeli ve sürdürülebilir bire bir eriştirme sistemi oluşturmaktır. Bu çerçevede, gelecekte görmeyi hedeflediğimiz Türkiye fotoğrafını elan da netleştirmekteyiz. Bütünsel kalkınma odaklı mobilite, dijitalleşme ve geri hizmet dinamikleriyle şekillenen, kullanılmamış, aktif ve dünyayı bu coğrafyaya bütünleşmiş etmeyi hedefleyen iddialı bir sürecimiz var ve bu süreci ulaşımın herhangi bir modunda başarıyla yönetiyoruz.”

Nazır Karaismailoğlu, konuşmasının peşi sıra Ankara-Sivas Faziletli Acul Katar Hattı Kırıkkale İstasyonu’nu müzakere ederek yetkililerden hikmet aldı.

Karaismailoğlu’na, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, DÜRÜST Tümen Kırıkkale Mebus Ramazan Birey, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Hürmetkâr, DÜRÜST Tümen İl Başkanı Mustafa Kaplan ve vekâlet yetkilileri haremlik etti.

.