Kilis ’te zeytinde eğin kanseri görülüyor

Kilis zeytin yetiştiriciliği yapılan bire bir ilimiz. Üreticilerin da serencam yıllarda ağaçlara üreyen kayırıcı kanseri ile başı dertte. Dal kanseri üretimi düşüren benzeri etken yerine ortaya çıkıyor. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kilis İl Temsilcisi Çekinmezlik Özdemir, zeytin arka kanseri hastalığı serencam yıllarda bölgede eke çoğalma olduğunu belirterek, üreticileri uymaları müstelzim kuralları hatırlatarak uyardı. Hastalık karşı bilgi veren Hamaset Özdemir, “Bunun bildirme heybetli sebeplerinin başında iklimsel faktörler ve yetiştiricilikte yapılan hatalar gelmektedir. Yıllık sürgünlerde gümüş varak, çiçek ve semere dökümü sonucu açılan şiddetli yerlerinde oluşan siğiller adi, yazma ve süngerimsidir.
Hasat sırasında sırık vuruğu, meşgul yarası ve budama hataları nedeniyle oluşan yaranın şekline göre, urların büyüklükleri bile değişmektedir. Tuman çatlaklarında meydana gelen urlar ise çatlaklar boyunca dalı sarmış kendisine görülür. Genç sürgünlerdeki varak, çiçek ve yemiş dökümü sonucu oluşan yaralarda siğiller meydana dirimlik ve dallar münhal benzeri vizyon alır.” dedi. Hastalıkla savaşım yöntemlerini da anlatan Özdemir, “Zeytin dikimine elverişli olmayan, özellikle sıkça giysi olaylarının meydana geldiği yerlerde zeytin dikiminden vazgeçilmelidir.
Fazla akarsu tutan, tabanı killi topraklara zeytin dikiminden kaçınılmalı, eğer dikim yapılmışsa akaçlama kanalları açılmalıdır. Bostan tesisinde dosdoğru fidanlar ve telkih kalemleri kullanılmalıdır. Kanserli ağaçların budama işlemleri buğulanmış ve yağışlı günlerde yapılmamalı, aletler sıkça yüzde 3 ’lük lizol eriyiği yahut yüzde 10 ’luk sodyum hipoklorite (klorak) batırılmalıdır. Ağaçlara gereğinden çok azotlu gübre verilmemeli, bunun hesabına kompoze basılmış verilmelidir. Zeytin ağaçlarında sırıkla hasat yapmaktan vazgeçilmeli yahut dalları zedelemeyecek şekilde önlemler alınmalıdır. Budama artıkları çabucacık yakılmalıdır. Budama yerlerine önceki yüzdelik 5 ’lik göztaşı eriyiği, kuruduktan sonradan de aşılama macunu sürülmelidir. Kimyasal Mücadelede ise Ege ve Akdeniz Bölgelerinde kanserle bulaşık zeytinlikler iki sene budama yapmaksızın yılda 4 sefer ilaçlanır. İki yılın böylelikle orak ayı-ağustos aylarında budama yapılır.” şeklinde vukuf verdi.