Kastamonu’da bu sene 750 bin turistin konaklaması hedefleniyor

Kastamonu Valisi Avni Şarap, kentte güzeşte yıl 500 binden çok turistin konakladığını bu yıl ise hedeflerinin 750 bin olduğunu söyledi.

Milli parkları, kış turizmi, Valla, Horma ve Kavgacı kanyonları, Ilıca Şelalesi, Ilgarini Mağarası gibi natürel güzellikleri barındıran Kastamonu, antrparantez Şeyh Şaban-ı Iye Külliyesi ile bile akide turizminde öne çıkıyor.

Anadolu’nun arz çarkıt iskân merkezleri ortada kâin, kavi çok tarihi, kültürel ve natürel güzelliğe sahip Kastamonu, sunu faziletkâr seyyar sayısına 763 bin ile 2019 yılında ulaştı.

Daha sonradan Kovid-19 salgını zımnında turizmde eke ölçüde düşüş yaşanan kentte, 2020’üstelik 170 bin, 2021’de ise 205 bin seyyar konakladı.

Vali Avni Şarap, AA muhabirine, Kovid-19 ile bu arada 2020 yılında seyyah sayısında ağır sıklet benzeri düşüş yaşandığını belirtti.

Turizmde çarkıt günlere göstermek üzere çalıştıklarını rapor fail Şarap, şunları dile getirdi:

“Kastamonu 2018 yılında turizmde çok korkulu benzeri girişim başlatmıştı. 2018’lerde biz 520 binli rakamlara ulaşmıştık. 2019 yılında yüzde 50 artışla 763 bine çıktı. 2020’da hedefimiz kestirmece 1 milyondu. Ölçüsüz rakamlar bunun dışında. Tekmil dünyada olduğu kabil pandemi ilimizde üstelik enerjik oldu. 2020 ve 2021 yıllarında 200 binli rakamlara gine geriledik. 2022 yılında tekrar, hedeflediğimiz 500 bin rakamına ulaştık. İlimizin bu yılki hedefi 2019’daki 750 bin hedefimize ulaşmak. İnşallah sonradan da milyonlu rakama aksetmek olacak.”

Kastamonu’dahi kış turizminin birlikte koskocaman bire bir yerinin olduğuna değinen Şarap, “Kastamonu kış turizminde üstelik haddinden fazla hareketli bire bir kayran. Kışın özellikle Ilgaz ve Yurduntepe kayak tesislerimiz sayesinde çok yavaş bir domestik gezici ağırlıyoruz. Bu nicelik mevsim boyunca 150-200 binlere ulaşabiliyor. Günübirlikleri katarsak çok henüz faziletkâr bire bir yere geliyoruz.” dedi.

“Tam vatandaşlarımızı Kastamonu’ya çağırma ediyoruz”

Kentin turizmin değme alanında Türkiye’nin sunu hararetli ilerden biri olduğunu anlatım fail Çakırdoğan, şehrin tarihi ve saf güzellikleriyle dahi yöre plana çıktığını aktardı.

Kent merkezinde 600’den aşkın konağın olduğunu tamlayan Çakır, şunları kaydetti:

“Sahilimiz 170 kilometreyi bulan Karadeniz’in yer etraflı sahili. Şeş pasaj ilçemiz katıksız plajlarıyla, koylarıyla deniz severlere hitap ediyor. En dinç olduğumuz alanlardan biri üstelik huy turizmi. Türkiye’de dokunulmamış, akman plato isteniyorsa kesinlikle doğru adres Kastamonu. Kastamonu kanyonlar şehri. Üç milli parkımız var. Yeşile doyunmak talip varsa, tabiata, manzaraya, sessizliğe, huzura, doğallığa, gastronomiye tatmin olmak isterseniz Kastamonu yekpare bu bileşenleriyle birlikte Ankara’ya 2,5 saat İstanbul’a 4 saat mesafede. Rastgele gün İstanbul’a uçakla ulaşım imkanı var. Temas bütçeye uygun, herhangi bir konsepte uygun. Yelpazemiz çok serbest. Kamu vatandaşlarımızı Kastamonu’ya davet ediyoruz.”