Kargaşa kivisinde hasat başladı

Türkiye’dahi kivi üretiminde ikinci olduğu Ordu ’üstelik, coğrafi işaretli kivinin hasadı başladı. Kalaba Altınordu ilçesine sınırlı Sağırlı Mahallesi ’nde bahçeye giren üreticiler, imece usulüyle kivilerin hasadını gerçekleştiriyor. Dalındayken satılan kiviler, toplandıktan sonra kentteki itici hava depolarına götürülerek buralarda koruma görevlisi ediliyor. kendine özgü aroması ve ayrıntılı müddet depo ömrüyle, ortalama 8 bin tonun üzerinde rekolte beklenen yayın dalında tehlikeli temenni görüyor. Kargaşa Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, bu yıl kivi rekoltesinin bağan olduğunu belirterek, “Kivi üreticilerimiz bahçelerine girerek kivi hasadına başladı. Bu seneki ürünümüzün rekoltesinin 8 bin tonun üstünde olmasını bekliyoruz. Bu sene kiviler kaliteli. Fakat rekolte güzeşte seneye göre düşük.
Çünkü yükseklerde don ve rüzgar kivilerimizi etkiledi ama deniz boyu kesiminde ve nehir kenarlarında kivi bahçelerindeki verim gayet pir. Bu sene bahçesindeki ürünü erken toplayan üreticilerimiz var. Burada ilgi edilmesi müstelzim konu aroması. Aroması 6,5 ’un üzerinde gelen üreticilerimiz ürünlerini toplasınlar. Altındaki üreticilerimiz biraz daha bekleyerek aromanın ongun seviyeye çıkmasını bekleyebilirler.” diye niteleyerek konuştu. Fiyatların memnun edici düzeyde olduğunu kaydeden Uzunlar, “Bu sene kivi fiyatlarımız güzeşte yıla bakarak ayrımsız nebze bile olsa arttı. 90 gram ve gövde mevrut kivinin fiyatı 8 teklik, 70 ile 90 gram arası 4,5 liralık, üçüncü derslik kivi ise 1,5 lira. Fiyatlar kıvançlı edici düzeyde. Biz üçüncü dershane kiviyi tek ahit tavsiye mektubu etmiyoruz. Onun üzere fiyatı düşük tutuluyor. Gerçeklik benzeri üreticinin bahçesinde üçüncü sınıf kivi olmaması geçişsiz. Buna tamlık üreticilerimiz ilgi etmeli.” dedi. Yetiştirici Sinan Uzunlar ise fındık fiyatına bakarak kivi fiyatının mutlu ettiğini belirterek, “Aromayı ölçtürdüğüm üzere hasadımızın zamanı normal. Eğer aroması kurtarmasaydı ürünümüz ziyan olurdu. Kalaba kivisi tescili olan benzeri kivi. Tığ de markayı uydurmak istemeyiz. Kivinin boy oranları var. Bunlar üçüncü sınıf, hor, süper boydur. Bunlar hasat edilirken ayrılır. Yani değişik kasalanır. Henüz sonraları onları antipatik albeni depolarına teslim ediyoruz. Depolardan da makul aylarda vatandaşın tüketimine sunuluyor. Kalabalık kivisinin markası olması dolayısıyla bizler Yalova ’dan nitelikli kivimiz var diyerek övünüyoruz.
Fındığa bakarak fiyatı birlikte bizleri memnun etti. Fındığı geçen sene birlikte benzeri fiyata verdik, bu sene dahi bire bir fiyata sattık. Bu nedenle fındığın götürüsü getirinden aşkın. Kivide benzeri durumu yaşamıyoruz.” ifadelerini kullandı.