Karaman’da çiftçiler kumpir hasadına aşık atma töreni ile başladı

Karaman’bile çiftçiler ile firmalar beyninde anlaşmalı yapıt ekimi seçkin sabık sene artıyor. Merkeze sınırlanmış Burunoba köyünde de anlaşmalı kendisine 4 bin dekar alanda ekilen cipslik patatesin hasadı yapılmaya başlandı. İşçilerin patatesleri topladıkları plastik kovaları topluca havaya fırlatması ise enteresan fon oluşturdu. Mavera yandan 120 kişinin emeği kâin tarlada, 15 bin ton patates rekoltesi bekleniyor. Kültür Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, bölgede üretimle ilgilendiren yapılan rastgele çalışmanın kendilerini mutlu ettiğini anlatım etti. Hezel, “Çiftçiler yerine bizlerin tek sorunu sudur. Suyla sorunumuz olmadığı sürece bu çiftçi seçkin türlü üretimi yapıp, Türkiye ’nin bilcümle ihtiyaçlarını karşılayacak güce ve imkana sahiptir. Burada üretilen kumpir, Türkiye ’nin kocaman markalarına gidiyor. Bir firmamız kestirmece 4 bin dekar alanda ekim yapıyor ve 15 bin titrem üstelik rekoltesi var.Bu de Karaman ’de yaşıt tıpkı üretimdir.” ifadelerini kullandı. Karaman’dahi çiftçiler kumpir hasadına aşırılmış atma töreni ile başladı

Söz, rekolte düşüklüğünden dünya bu şita, kumpir fiyatlarının az buçuk yükselebileceğini anlatım ederek, “Hane başkanı kendisine ürünlerin hasat zamanlarında kesinkes arazileri gezip üreticiyle görüşüyorum. Geçtiğimiz yıla baktığımız antlaşma bu tarlada dekar başı 6 titrem yayın alınırken, bu sene 1 ton düşüş olduğu söyleniyor. Bu düşüşün kuraklıktan ortalık olduğunu düşünüyorum. Bunun üstelik fiyata yansıması kaçınılmaz. Şu an tarlada cipslik kumpirin kilosu 2 liralık ile 2.5 liralık ortada satılıyor.” diye konuştu.
Firma sahibi Fuat Bedlek, “Üretimimiz aşkın olduğu üzere burada sevimsiz hava deposu yaptık. Üretilen patatesi boylama yaptıktan sonraları yazboz tahtası kasalarla depomuza koyuyoruz.Yaşanan kuraklık zımnında bu yıl, önceki yıllarda aldığımız verimi alamadık. Ben ülke genelinde kumpir eken arkadaşlarıma sorduğumda bana ürün düşüklüğü olduğunu söylüyorlar. Bu yıl Türkiye genelinde patatesin üretimi bağan olacak. Bu nedenle dahi fiyatların normal fiyatın konusunda çıkacağını düşünüyorum. Hasat bir zamanlar patatesin fiyatın makul olması gerekirken, bizim üstelik beklemediğimiz arka rakamlarda gidiyor. Kışın elan birlikte yükseleceğini hesap ediyorum.” dedi.
Tarla sahibi Ramazan Tutma ise, “Ego bu kumpiri 5 yıldır anlaşmalı namına ekiyorum. Sabık yıllara göre verimimiz kuraklıktan âlem çok olamaz. Dekar da 1.5 titrem kabil bire bir kaybımız var.” dedi.
.