İstanbul’daki gereksiz ofislerden 200 bin bölük sağlanabilir

İstanbul’a rabıta şişman fakat kullanılmamış konut sorunu var. Mevcutta mevcut boş ofisler ve yapımı sürenlerin konuta dönüştürülmesinin basamak sorununa çözüm sunacağı düşünülüyor. Bu konuda fikirlerini öne süren kurumlar, bu geçişin kademeli olabileceği ve kanunlarla desteklenebileceğini savunuyor. Emlak sektörü temsilcileri, İstanbul’de gereksiz ofislerin dönüştürülmesiyle 200 bin basamak arzı sağlanabileceğini belirterek, bu transformasyon amacıyla gereken düzenlemelerin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Uluslararası ticari emlak danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield araştırmasına göre, İstanbul’dahi halihazırda A sınıfı idarehane arzı 6,5 milyon metrekareye kazanmış durumda. Bu ofislerdeki çatlak oranı yüzdelik 21 düzeyinde bulunuyor. Şu andaki bölüm stokunun yaklaşık 1,4 milyon metrekaresi abes durumda. İnşaatı devam fail ve gücük müddet içerisinde yapımı tamamlanması muhtemel ofislerin toplamı ise 2,15 milyon metrekare. Fasıl temsilcileri, koronavirüs nedeniyle evden çalışmanın artması, maliyetler sebebiyle paylaşımlı ofislere yönelim olması üzere nedenlerle İstanbul’daki gereksiz ofislerin ağız ağıza dolmayacağı görüşünü taşıyor.Bu şirketlerin az daha kâffesi koronavirüs salgını ağız ağıza bitse da kâin say sistemlerinin devam edeceğini duyurdu. bahis konusu gelişmeler karşısında nazik ve devasa plazalar ve ofislerin bittabi dolacağına dayalı yıpranmamış öneriler birlikte geliyor. Bu ofislerin konuta dönüştürülebileceğini belirten kısım temsilcileri, böylecene İstanbul’daki basamak arzında yaşanan sıkıntıya hal bulunabileceğini düşünüyor. İnşaatı bitmeme fail ofislerin sunma beş altı yarısının yersiz olması beklenirken, bulunan boşluklarla alay malay kullanılmayan şube stokunun 2,4 milyon metrekare civarında olabileceği öngörülüyor. Fasıl temsilcileri, bu ofislerin dönüşümüyle 200 bin adet ev arzı olabileceğini, sonunda hem satılık hem dahi kiralık hane fiyatlarının düşebileceğini belirtiyor. Emlak Hukuku Derneği Başkanı Mürtefi Güvenç Kiraz, İstanbul’birlikte yaşanan konut arzındaki sıkıntıya dikkati çekerek, ofislerdeki boşluklara bel etti.Kiraz, İstanbul’üstelik inşaat ve yer maliyetlerinin serian arttığını, merkezi yerlerde gereksiz arsa bulunamadığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ciddi aynı konut sıkıntısı var. Benzeri süredir projeler durmuştu. Eskimemiş başlayan gayrimenkullerin geliştirilmesi birlikte 3-4 yıl sürebiliyor. İstanbul ve Türkiye çok çabuk göç alıyor. Yabancı yatırımcının üstelik İstanbul’a korkulu ilgisi bulunuyor. Bu gelişmeler devam ettiği sürece kentte makul pahalı, ayrıca boş hane ulaşmak zor ayla gelecektir. Bahsettiğimiz nedenler nedeniyle ofislere bağ gelişigüzel güzeşte çağ azalmaktadır. Paylaşımlı ofisler klasik ofislere bakarak maliyetleri bildirme birkaç yarı yarıya azaltmaktadır. Büro konusu bizde aynı manzara kendisine gösterildi ancak bu hayalin sahih karşılığı çıktı acun gerçekleriyle uyuşmuyor. Burada ofislerin dönüşümü gösterişli hal mümkün.”
Şanlı Güvenç Kiraz, halihazırda bulunan ofislerin 1,4 milyon metrekaresinin boş olduğunu, inşaatı bitmeme eden 2,15 milyon metrekare ofisin tahminî 1 milyon metrekaresinin abes kalmasının beklendiğini bildirdi.Bu ofislerin 80 metrekarelik dairelere dönüşmesi durumunda 300 bin konut çıkıyor. 3’te birinin ortak yararlanma alanlarına gittiği düşünüldüğünde 200 bin basamak arzı sağlanır ki bu dahi İstanbul’un bu alandaki ihtiyacına güç tıpkısı umar olur. Satılık ve kiralık konutta fiyatlar geriler.” diye niteleyerek konuştu. Şu anda ofislerde KDV’nin yüzdelik 18 olarak uygulandığını, canlılık, akarsu, doğalgaz ve gayrimenkul vergisinin ticari tarifeye bağımlı olduğunu tamlayan Kiraz, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu ofislerin konuta dönüştürülmesi konusunda hukuki, vergisel ve idari bir himmet yapılmalı ve aranjman hayata geçirilmeli. Ofisler kısık gerekseme olan öğrenci yurdu, nemli hizmet evleri kabil toplumsal gayeli dönüştürülebilir. Burada geliştiricilere; Tapu Kanunu, Itmam Mülkiyeti Kanunu, İmar Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, Gayrimenkul Vergisi Kanunu kadar alanlara kâh melfuf düzenlemeler konularak bindi sağlanabilir. 5-10 sene sonra ofis çöplüğünü sarmak istemiyorsak bu inkılap sağlanmalıdır.”
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa da İstanbul’üstelik satılık ve kiralık ev fiyatlarında ağır artma yaşandığını, bu konuda acilen harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.Özellikle idarehane yoğunluğunun bulunduğu yerlerde fiyatlar site ortalamasının üzerinde. Tahavvül izni verilmesi ve düzenleme yapılması fiyatlarda tehlikeli benzeri düşüş sağlayacak, bu alandaki ihtiyaca açık ayrımsız şekilde merhem olacaktır.” diye niteleyerek konuştu. Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ise dövizde yaşanan neşelilik ve sonsuz küsurat maliyetler sebebiyle basamak üreticilerinin kullanılmamış projelere start noktasında hızlı akıntı edemediğini söyledi. İstanbul’üstelik bölük arzında bozuk hareketliliğin olmadığını belirten Taş, şunları kaydetti: “Öte yandan, ofislerde yüzdelik 20’nin üstünde tıpkı açıklık var. Buraların home office’ye dönüşmesi ve metrekarelerinin küçülmesi pazarda gösterişli anlamda faaliyet oluşturacaktır. Antrparantez, en azlığı sebebiyle şişen fiyatları da rahatlatacaktır. Kullanılmamış arzların oluşmaması sektörde bölümsel aynı sükûnet oluşturursa bu 200’ün üzerinde zir sektörü de aksi etkiler. Zımnında yersiz artmış bölüm stokunda bu nev bire bir dönüşümle oluşturulacak zindelik cesaret faizlerini dökmek kabil benzeri yardım sunacaktır sektöre.”.