İstanbul merkezli 6 ilde ‘hayali ihracat’ operasyonu: 11 murakabe

İstanbul merkezli 6 ilde planlı eş zamanlı operasyonda, etraflı süredir yapmacıklı fatura ve evrak düzenleyerek gerçekleştirdikleri hayali ihracatla devleti tahminî 86 milyon liralık zarara uğrattıkları öne sürülen aralarında gümrük müşavirleri ve firma sahiplerinin da bulunduğu 11 yaşama gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye bakarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerince yapılan incelemelerde, 11 şirketin, özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkeler gelmek için bir nice ülkeye düzmece fatura keserek hayali ihracat gerçekleştirdikleri sav edildi. Sahte fatura kesip rüşvetle hayali ihracat göstererek kamuyu 86 milyon liralık zarara 11 firma yetkilisi ile 2 gümrük müşavirinin üstelik aralarında olduğu 13 berbat tayin edildi.

Bakanlık müfettişlerinin raporu doğrultusunda harekete sabık İstanbul Güvenlik Müdürlüğü Finansal Suçlarla Uğraş Şubesi ekipleri, planlı “hayali ihracat” ve “kazanç” soruşturması çerçevesinde 13 şüphelinin yakalanması üzere cemaziyelevvel İstanbul ilkin görünmek üzere Ankara, Eskişehir, Antalya, Konya ve Şırnak’ın de aralarında olduğu 6 ilde eş zamanlı işler başlattı. Ustalık ve fiziksel takibin sonunda yapılan operasyonda 11 kaka gözaltına makbuz. Dominant yapılan birçok sülale ve işyerinde gerçekleştirilen aramalarda çokça sayıda evrak ve belgeye halk konuldu.

Mali Polis, araştırmalar doğrultusunda, söz konusu kişilerin örgütlü olarak etraflı süredir gerçekleştirdikleri hayali ihracatlarla kestirmece 86 milyon teklik vergi usulsüzlüğü yaptığını belirledi.

“Hayali İhracat”, “Resmi Belgede Düzmecilik” ve “Idrak” suçları ile ilişik planlı icraat neticesinde adreslerinde bulunamayan 2 firari şüphelinin yakalanması amacıyla operasyonlar devam ederken, gözaltına alınan 11 kişinin sorgusunun sürdüğü kaydedildi. – İSTANBUL