Içtimai medyada ‘profilime kim baktı ’ reklamları, ferdî bilgileri çalıyor

Içtimai yaşamımızın ayrılmaz tıpkısı parçası haline mevrut içtimai medyada kullanıcılar arada bir ‘profilime kimler baktı ’ uygulamalarının reklamları ile karşılaşıyor. Bu tür aplikasyon ve yazılımlara cebin ilginin artması üstüne uzmanlardan uyartı geldi. Bu uygulamaların yavaş olduğunun altını çizen siber güvenlik uzmanları, bilgilerin girilmemesi üstüne uyarılarda bulundu. Siber Düzenlilik Uzmanı Vahap Muazzez, bu uygulamaların asla profile kimler eliyle bakıldığını göstermediğinin altını çizerek şu sözleri kaydetti: “Serencam dönemde girdiğimiz siteler ya dahi içtimai iletişim araçları platformlarında yayınlanan reklamlarda tıpkı aplikasyon reklamı görüyoruz. ‘Profilime Bakanlar ’ mevzulu tıpkı reklam, uygulama ile ise kimlerin sizlerin özelikle Instagram hesabınıza baktığını öğrenebileceğinizi argüman ediyor. Tamam hakeza bire bir durumun imkansız olduğunu biliyor muydunuz? Olur bu uygulamalarla hedeflenen ne? Telefonlarınıza yüklediğiniz birçok uygulamaya, verdiğiniz izinlerle kişisel bilgileriniz çalınabiliyor. Üste elan ötesine gidersek ortamdaki sesiniz dinlenip, kameranıza üstelik engelleme edilebiliyor, elan ilerisi vezneci hesaplarınız boşaltılabilir.
Tamam hastalık bu icraat seçiliyor? Sanal korsanlar seçme ant insanların zaaflarına bakarak yöntemler geliştirir. Instagram dünyanın arz pop uygulamalarından tıpkı tanesi ve profilinize bakanları eksiltmek istemeniz üstelik gayet alışılagelen; ancak maatteessüf profilinize bakanları görmeniz kabil değil. İnsan doğası gereği beceriksiz ve hesaplarına kimlerin baktığını varsaymak istiyor. Bunun birçok muhtelif sebebi olabiliyor. Söz Gelişi; eşinden kural dışı biri ‘acaba sakat eşim profilime bakıyor mu? İş arayan dirilik ‘acaba referans yaptığım firmadan birisi profilimi görüşme etti mi? ’ kabil bir nice hastalık bu merakı artırıyor. Ve insanlar dahi bu merakını yutmak için bu tuhaf uygulamaları sonsuz arıyorlar. Sanal korsanlar üstelik bu zaafları fırsata çeviriyor.
Esasen mevhum korsanlardan artma zaman zaman ecnebi devletler bile duyu faaliyetleri amacıyla bu çeşit uygulamaları kullanabiliyorlar. Bu nev uygulamalar sonuç evre pahal ve riskli, uygulamayı yüklemeniz ayrımsız süre peyda tutmanız birlikte ferdî verilerinizin hızlıca başkalarının ellerine geçmesine illet olabiliyor. Çokça eleştiri durumlarda ise şantaj geçmek vasıtasıyla bu bilgiler kullanılabiliyor. Bu nedenle bu zümre uygulamaları kesinlikle yüklemeyin.”