Icra Vekili Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli’ni anlattı

Türkiye ’nin ısıdam iktisadi gündemini TRT 1 ve TRT Bili ortak yayınında anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Türkiye Iktisat Modeli’nden birlikte bahsetti. Nazır Nebati, şu açıklamalarda bulundu: “Hem tıpkı bir öne sürüyoruz hem sayın Cumhurbaşkanımız adeta bire bir deklerasyon yayınladı. Birçok madde değişti. Bu değiş ayrımsız normalleşme. Deminden normale döndük. Çıktı eşhas, kurumlar, kamu yönetimi, siyasetimiz her şeyin normal seyrettiği bire bir sürece giriyoruz. Ciddi sektörün önünü görmeye mücahede eden aktörlerin önünü görebileceği çok balaban sürece girmiş olduk. Önümüzdeki sene bunun semerelerini belirtik görebileceğimiz sene olacak.” “Gelişmiş olan ekonomiler 1990’larda yüzdelik 65, gelişmekte olan yüzdelik 35’ti. Henüz sonradan ise gelişmekte olan ülkelerin dünyadaki ticaretin nazik kısmını almaya başladıkları, kâh ülkelerin öne çıktığını görebiliyoruz.” Nazır Nebati, Türkiye Tutum Modeli’ni anlattı
“Hele Türkiye 2020 yılında çokça balaban ayrımsız özdek yaptı.Bulunduğu coğrafya, 19 yıldır yapılan altyapı yatırımların eksiksiz olması, rastgele makule pazara mail olması, özgün tıpkı ahzüita olma niteliğinin nail olması. Böylesine büyük imkanlar silsilesi var. Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Türkçe Cumhuriyetlerin ayrımlı taleplerin olduğu bire bir yerde Türkiye direkt yatırımları 12,7 bilyon dolara kazanmış durumda. Isıdam parayı istemiyoruz. Hangi zaman geleceği muhtemelen ne devir gideceği anlaşılan değil çünkü. Giderken hangi soy tahribatları gördüğünü yaşadık.” “Tabiatıyla ki kırılganlıklarımız var. Bunların konusunda çalışıyoruz. Mutedil gelir tuzağından çıkmak istiyoruz.” “Akan açığımız büyüme ile beraber yükseliyordu. 2013’lerden itibaren ortaya koyduğumuz tıpkı şey var. Bu soylu erki model Türkiye’nin şartlarına akla yatkın arkaç gelirse mutlak ve ibdai olacak. Nedeniyle ölçülü dirimsel tuzağından çıkmak amacıyla çalışmalar yapıldı. Şimdiki anlayışımız optimal noktayı yakalamakla dışarıya vereceğimiz gücüyü, haricen alacağınız imkanlarla kıymetlendirmek gerekir ki, bu kırılganlıklar konusunda gidebilelim.İhracattan aldığımız hisse da yükseldi. Tarihinde ilk kez 1,1’e geldi. Bir büyüme bulunmayan, sıçrama var.”
“1990’lardan itibaren bugüne kadar güzeşte yıla kadar beyninde efdal akan celi ve erdemli büyüme var. Burada imdi durup misal geliştirmemiz geçişsiz. Faziletkâr akan berrak değil, cari açığın sıfırlaştığı hassaten öne geçtiği, kırılganlığımız olan enflasyonu tek haneli noktaya getirilmesidir. Büyümeyi dünyadan farklılaştırdık.” “Hazırladığımız altyapıyla. Türkiye geçen sene kapanmalara rağmen, öngörülebirliğin tek olmadığı, alelhusus kapandığımız günlerde, ne olacağı mahsus değil. Adeta küreselleşmenin değme birey eliyle hissedildiği benzeri yassı. Wuhan’da bire bir gönül hapşırıyor, biz burada zatüree oluyoruz. Böylesi aynı ortamda evinize paket geliyor, saatlerce bekletiyorsunuz. Dezenfekte yazar, alıyor, ayrımsız tutar sonradan kullanmaya başlıyorsunuz.” “Hep acun küçülürken aldığımız tedbirlerle ne dedik, ‘Aynı istisna gerçekleştireceğiz’ dedik.Proaktif hareketler, tutum yönetiminin pahal ve kararlılığı Türkiye’yi 1,8’lik büyümeyle taçlandırdı. Çin’den bilahare dünyada ikinci namına büyüyen talih konumuna geldik. Şimdi 2020 yılındaki o kocaman değişimi tesadüfen oldu dediler. Salgından çıktığınızda o kadar çokça işten çıkarma olacak kim altından kalkamayacaksınız dediler. Biz seçkin çeyrekte rekorlar kırarak geldik. Acun ülkelerinden ayrımlı benzeri şekilde geliştik. Büyümede çift haneye akıllıca gidiyoruz.”
“Türkiye’birlikte büyük canlanma var. Tecim cıvıl cıvıl, ihracatımız akva. Büyümemizin anne sebeplerinden tıpkı tanesi içeride büyüme ve talebin artması ile dışarıda talebin artmasından kaynaklanıyor. Biz aynı psikolojiyi bereketli yönettik. Ama birileri ‘kötü gidiyor’ dedi. Yeni açılan işletme sayısı kötüye giden ülkede artar mı, azalır mı? Azalır bağımlı. Ama insanlar bir işe girişiyorsa gelecekte kâr elde edeceğine ilgilendiren umudu olduğu için yapar.Kapanan şirket sayıları haddinden fazla düşük oranda. Yüzde 14’ten 15,9’a çıkıyor.” “Türkiye modeli kıpırdak tıpkısı şekilde geliyor. Bu ülkede 6 binden 28 bine çıkma. Otoban uzunluğu iki moskof, tünel uzunluğu, acul tren. 56 çıngı havalimanlarımız var, 4 sunum elan ati. Elan kaç sunum gelecek, bitti. Türkiye’da 2023 vizyonumuz var. Belgemiz var. 2053, 2071 basiret belgemiz var. Saymakla bitmez. Temas alanda, sağlıkta, ayrımsız daha birçok devam hastane yapacağız. Kent hastanelerini münasebet yapıyorsunuz, parayı gömüyorsunuz dediler. Türkiye keyif alanında dünyanın arz dallı güllü ülkelerinden birisi oldu. Dünyaya yaşıt yapılanma etti. Tığ bunlara bakarak heyecanlanacağız.”.