HİSAR O+ Hava Savunma Füze Sistemi kol üretime geçiyor

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde domestik ve milli silahlarla Türk Savunma Sanayii ayağa kalktı. Bilcümle dünyada curcunalı getiren SİHA ve İHA’lardan sonra Türkiye, gelgel defans sistemleri üzerindeki çalışmalarında büyük atiklik kazandı. Cumhurbaşkanlığı Defans Sanayii Başkanı İsmail Çıpa, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda HİSAR A+ Çekicilik Savunma Füze Sistemi’nin yekpare unsurlarıyla teyit edildiğini, HİSAR O+ Çekicilik Defans Füze Sistemi’nin ise sıra istihsal aşamasına geldiğini açıkladı. Defans Sanayii Başkanı Çıpa, yaptığı açıklamada, “HİSAR’dan iki erim apansızın. HİSAR A+ sistemi cümle unsurlarıyla konfirmasyon edildi. Harp antetli atışında yüksek acul hedefi uzak yordam ve erdemli irtifada imha eden HİSAR O+ ise sıra üretime geçiyor. Kıvrak olsun. Durmak namevcut yola devam.” dedi. HİSAR O+ füze sistemi kol üretime geçiyor – HİSAR Hava Defans Sistemleri, Cumhurbaşkanlığı Defans Sanayii Başkanlığı projesi kendisine, Aselsan-Roketsan işbirliğinde yerel ve milli olarak geliştirildi. Savaş başlığı ise TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirililen 360 etap etkinliğe sahip dizge, 6 hedefe tıpkı anda angajman ve ateşleme yapabiliyor. HİSAR A+ Sisteminin önleme menzili 15 km iken, HİSAR O+ Sisteminin önleme menzili 25 km ’yi buluyor. Seçme cins çekicilik koşulunda iş yeteneğine ehil HİSAR; kavga uçakları, helikopter, alarga karaya füzeler, tempo füzeleri ve silahlı/silahsız insansız hava araçlarına (İHA/SİHA) cebin etkin. Ciddi ve eleştiri tesislere sahip ülkemizde kâin gerekseme ve tehditlere uygun kendisine tasarlanan HİSAR, devlet çekicilik savunmasına okkalı tıpkı yoğun katacak. HİSAR O+ Çekicilik Defans Füze Sistemi, serencam kendisine gerçekleştirdiği harp antetli atışında erdemli acul hedefi uzak gösteriş ve yüksek irtifada imha etmeyi başardı. Dizge sonunda sıra üretime geçme aşamasına geldi. Domestik ve Milli imkânlarla geliştirilen HİSAR O+ Sistemi, dağıtık ve elastiki mimarlık yeteneğiyle bekçi ve havza albeni defans görevleri icra edecek. HİSAR O+ Sisteminin batarya ve set yapılarında teşkilatlanma ast yapısı bulunuyor. Sistem; Atış Kontrol Merkezi, Füze Fırlatma Sistemi, Ölçülü İrtifa Çekicilik Defans Radarı, Elektrokardiyografi Optikçi Hep, Enfraruj Arayıcı Başlıklı Füze ve RF Arayıcı Başlıklı Füze unsurlarından oluşuyor.
HİSAR A+ projesinde, Atış İdare Cihazı ile koordineli müteharrik Füze Fırlatma Sistemleri ve füzelerin envantere girmesinden bilahare, akıbet yerine biricik başına fariza yapabilmek için vacip cemi madun sistemleri üstünde bulunduran Kundağı Motorlu Otonom Vahim İrtifa Gelgel Defans Füze Sistemi’nin (Özerk HİSAR A+) bile teslimatı gerçekleşti. Böylece HİSAR A+ Sisteminin parçalanmamış unsurları Türk Silahlı Kuvvetleri ’ne konfirmasyon edildi.

Otonom HİSAR A+ zırhlı mekanize ve etkili birliklerin çekicilik savunma görevini yürütme edecek. Hep, stabil arazi şartlarında cereyan etme, acul yer tahrif, gücük reaksiyon süresi ve yegâne başına fariza yapabilme kabiliyeti ile ön plana çıkıyor.