Hayvancılık sektöründe metan gazı salınımını azaltmaya yönelik proje

Koronavirüs salgınına müteveccih açıklamalarıyla gündeme gelen Microsoft’un kurucusu Bill Gates, abuhava değişikliği üstüne birlikte dikkat calip ifadeler kullanmıştı. Gates, bileşimli deri üretimine geçmenin seçme devlet amacıyla emisyonları azaltmayı yahut önlemeyi elan sıkıntılı arkaç getireceğini söylemişti. Ara Sıra veri çevreleri ve dünya halkoyu, Gates’in bu önerisine işkil ile yaklaşırken, Türkiye’üstelik hayvancılıkta metan gazı salınımını düşürecek yıpranmamış tıpkısı proje başlatıldı. Bursa’nın Karacabey ilçesindeki Feyz Çiftliği’nin sahibi da olan TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu ile İklim Değişikliği Siyasa ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu’nun imzaladığı protokolle teşrikimesai hayata geçirildi.
İmza töreninde konuşan Bozoğlu, Türkiye’da hele abuhava krizine cebin yapılan çalışmalara katkı yöneltmek için bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleştirilen 26’ncı BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) çok şanlı kararlar alındığını belirten Bozoğlu, şunları anlattı: “Zirvede, tarımsal faaliyetlerden kaynaklı abuhava krizine etken olan gazlardan bataklık gazı gazının yüzdelik 25 oranında dünyadaki tavhane gazı emisyonlarının zarfında meydan aldığı ilmî raporlarda açıklanmıştı.Şimdi biz Feyz Çiftliği’nde yürüteceğimiz çalışmayla dünyanın ve ülkemizin yaşadığı abuhava krizine cebin limonluk gazı emisyonlarını azaltabileceğimizi düşünüyoruz. Bu kapsamda hazırladığımız protokolle gelişigüzel çiftlikte İSO 14001 Belde Dümen Sistemi kurulmasından, karbon ayak izinin hesaplanması ve bu karbon ayak izine etken olan bataklık gazı gazının azaltılmasına yönelik beceri ve ilmî hangi kabil çalışmalar yapılabileceğini ortaya koyacağız. Ar-Ge çalışması birlikte gerçekleştireceğiz. Bu anlamda zarfında erke idare sisteminin olduğu ve belki erke yatırımlarının dahi yapıldığı ayrımsız planlamayı ortaya koyacağız. 1 yıllık çalışmanın böylelikle önümüzdeki aylarda Mısır’bile gerçekleştirilecek COP27 Yakınlar Konferansı’nda Feyz Çiftliği ile bu arada yaptığımız bu çalışmaları acun kamuoyu ile paylaşacağız.”
Bozoğlu, çalışmaya Bursa Uludağ Üniversitesi Belde Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Efsun Müslüman ’ın başında bulunduğu tıpkısı akademik kadronun birlikte destek vereceğini bildirdi. Projenin önemine bel eden Dr. Yağmur Bozoğlu, “Yapacağımız çalışmayla Türkiye makro bir laboratuvar olacak. Ayrıca bu coğrafyanın ve dünyanın yer mefret laboratuvarı olacak.” dedi. TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu ise hem derneğin hem da çiftliklerinin sürdürülebilirlik süreçlerini önemsediğini belirtti. Tarımdaki çevresel sürdürülebilirliğin kendileri için makro olduğunu aktaran Solakoğlu, “Bizden sonraki nesillerin dahi bizim yaşadığımız zenginlik içinde yahut elan refah mahmul tıpkı dünyada yaşayabilmesi için böyle tıpkı çalışmanın ilk ‘neredeyiz’ diye tespitini fethetmek, ondan sonradan neler yapmamız gerektiğini belirleme yazar ihtimal buradan sâdır sonuçlarla sektöre de bire bir anlamda defa gösterebilmek istiyoruz.” ifadesini kullandı. Solakoğlu, Türkiye’deki hayvancılık sektörünün, içinde bulunduğu soylu erki sıkıntılardan çıkacağını dile getirdi.Yeşil mutabakata ahenkli tıpkı üretimi bizler yapacağız ki sanayici bile bizden aldıkları ürünleri bu şekilde pazarlayabilsin.” diye konuştu. Bill Gates: Ensesi Kalın ülkeler yapay ete geçmeli – VERI İÇİN TIKLAYIN .