Hatay’da hususi öğrenciler atık malzemeleri ekonomiye kazandırıyor

Hatay’ın Antakya ilçesinde otizmli ve hafif düzeyde zihnî engelli çocukların eğitim gördüğü okulda, atık malzemeler süs eşyasına dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor.

Çevreden ve evlerinden kullanmadıkları güpür, libas, ayakkabı ve sakat çanta kabilinden atılacak durumdaki malzemeleri Maraba Hususi Eğitim Bilimi Patika Okulu’ndaki atölyelerine getiren öğrenciler, burada hem yeteneklerini keşfediyor hem bile birbirinden farklı mahsulat tasarlıyor.

Eski çantaların derilerini kullanarak bakir tıpkısı çanta ya bile bileklik ve kolye tasarlayan öğrenciler, atölyede konserve kutularından mebde, boncuklardan tespih, kumaş ile iplik atıklarından birlikte bezgi eşyası yapımını öğreniyor.

Öğrencilerin “Rate Atılan” projesi kapsamında emekle yaptığı mahsulat, ayrımlı zamanlarda planlı kermeslerde satılarak dirimlik elde ediliyor.

-“Çocuklarımız burada çok mutlu oluyorlar”

Ekol müdürü Ahmet Açıkel, AA muhabirine 93 öğrencinin yetişek gördüğü okullarında iyileştirme ve iz edindirmeye müteveccih kursların bulunduğunu söyledi.

Tarım ve halk sanatları kurslarında köylü dönüşüm kapsamında çalışmalar yaptıklarını anlatan Açıkel, bu etkinliklerde öğrencilerin hem fena hâlde ara geçirdiğini hem de onların rehabilitasyonuna katkı sağladıklarını belirtti.

Kurslarda yaptıklarıyla öğrencilerin bahtiyar olduğunu nâkil Açıkel, “Burada çocuklarımız şişman emekle atık malzemelerden çanta, ser, lamba ve bezek eşyaları üzere muhtelif ürünler yaparak adeta müzakere eserine dönüştürüyorlar. Öğrencilerimizin siktirici tıpkı uğraşa, rehabilitasyona ihtiyacı var. Çocuklarımız burada haddinden fazla bahtiyar oluyorlar.” diyerek konuştu.

Açıkel, kurslarda yapılan ürünlerin kermeslerde satılmasıyla elde ettikleri gelirle gine öğrencilerin atölyede kullanması üzere malzemeler aldıklarını dile getirdi.

Hususi yetişek öğretmeni Mehmet Gülistan de öğrencilerin hayatlarında kullanabilmeleri için iz kursları düzenlediklerini söyledi.

Çocukların okuldan ayrımsız iz öğrenmenin yanında sosyalleşerek mezun olduğunu belirten Gülistan, “Hayatlarında kullanabilmeleri amacıyla onlara iz bilgilerini aktarıyoruz. Buraya gelmeden önceki hayatlarıyla çıkışlı oldukları arasında çokça aşkın fark var. Bizim için arz makro algı, toplumla entegre oluyorlar.” dedi.

Özel terbiye öğretmeni Meryem Cıda dahi kursların çocukların arı güvenine yardım sağladığını belirtti.

9. sınıf öğrencisi Deniz Konaç ise okulunda arkadaşlarıyla haddinden fazla iyice çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Elif Ilkgüz Akçay birlikte 3 aydır devam ettiği okulunda bileklik ve kolye yapmayı öğrendiğini anlattı.

Öğrencilerden Mustafa Özbek de okuldaki atölyede kendini çok mebzul hissettiğini ve burada, akarsu kabaklarından lamba, derilerden çanta, bileklik ve kolye yaptığını belirtti.