Hat İstanbul üzere almaşık para modelleri üstünde çalışılıyor

Kırıkkale ziyareti öncesinde Iktisat Muhabirleri Derneği (EMD) yöneticileri ile mülaki Ulaştırma ve Enfrastrüktür Bakanı Adil Karaismailoğlu, ulaşım alanında yapılan çalışmaları aktararak, antrparantez Çizgi İstanbul amacıyla almaşık finans modelleri üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bakan Karaismailoğlu, Kırıkkale ziyareti öncesinde EMD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Türker ve yönetim kurulu üyeleriyle benzeri araya gelerek Bakanlığın projelerine ait soruları yanıtladı. Son 19 yılda Türkiye’nin ulaştırmada nazik işlemler yaptığını anlatım fail Karaismailoğlu, bölünmüş defa uzunluğunu 6 bin 100 kilometreden 28 bin 450 kilometreye çıkardıklarını, böylecene vatandaşın konforunu artırarak, kazaların ve birey kayıplarının önüne geçildiğini anlattı. “DEMİR YOLU AĞIRLIKLI BİR YATIRIM DÖNEMİNE GİRİLDİ” Karaismailoğlu, demir hat projeleri karşı da vukuf vererek, “çıktı demir yolu ağırlıklı bir envestisman dönemine girmiş bulunmaktayız.Gebze – Ağır Padişah Muhik Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca ve Avrupa hattına bağlanan yıldız demir yolu hattının önemine dikkati calip Karaismailoğlu, İstanbul Çetince Şehriyâr Muhik Köprüsü’nden geçen çıpa yolunun tenkis işlemlerini yaptıklarını söyledi. Antrparantez, Kayseri’yi bile çabuk katar hattıyla buluşturacaklarının altını çizen Karaismailoğlu, “Ankara’dan Yerköy’e kadar Sivas hattını kullanıp Yerköy’den ayrılıp Kayseri’ye ineceğiz inşallah, onun bile ihale işlemlerini devam ettiriyoruz.” dedi. Karaismailoğlu, çıpa yollarında sinyalizasyon sistemlerinin yerlileştirilmesine ilişik adına, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı yer altı treni hattının en koca özelliğinden birisinin yerli sinyalizasyon sistemlerinin kullanılması olduğunu belirtti. Evcil araçların üstelik üretilmeye bitmeme ettiğini vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydetti: “Alelhusus 160 kilometre çabuk milli elektrikli trenimizin üstelik test çalışmaları ödemek üzere.Daha Çok ondan bilahare bile dizi üretimine geçeceğiz. 225 kilometre acul trende dahi tasarım çalışmalarımızı ilhak etmek üzereyiz. Tasarım ve prototipi 2022’de bitirip 2023’te da 225 kilometre çabuk trenimizi yaptığımızda artık ağız ağıza zat aracımız, kendi evcil sinyalizasyon, evcil araçlarla artık Türkiye’deki bu şişman ağırlıklı yatırımları yeni teknolojileri üstelik domestik milli teknolojiler kullanarak geliştireceğiz.”
Karaismailoğlu, İstanbul’de 7 yer altı treni hattında çalışmalarını yürüttüklerini dile getirerek, Başakşehir-Çam ve Sakura Hastanesi, Halkalı-Hava Meydanı, Gayrettepe-Kağıthane-Hava Meydanı, Kazlıçeşme-Sirkeci hattı, Altunizade-Çamlıca Hattı ve Kadıköy-Kartal Hattı’nda Sabiha Gökçen bağlantısı çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı ihalesini gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Yolculukların artması zımnında sığa ihtiyacı çıkmıştı.Bunun üzere 2025’te bitecek sözleşmenin devamında olan 25 sene için ihaleye çıktık. Hem bu 700 milyonluk yatırımdan şevket kurtarılmış oldu hem bile bunun üstüne devletin kasasından benzeri kuruş çıkmadan 8,5 milyar euroluk aynı dirimlik elde edecek devletimiz ve bunun yüzdelik 25’i, KDV dahil 2 bilyon 138 milyon euro 90 dönme içerisinde peşinen yerine gelecek. Bu dahi İstanbul Hava Meydanı kabil çokça karlı bire bir aksiyon olarak ülke tarihine yazıldı. Türk, Alman ve Fransız yatırımcıların buraya bu kadar bağlam göstermesi ve onların bu işi üstlenmesi, dünyada Türkiye ’ye olan güvenin ve gelecekte Türkiye ’nin hangi seviyelere gelebileceğinin çokça şanlı göstergelerinden aynı tanesi.”
Büyüklük geleceği için şişman ölçekli yatırımların başlangıçta planlanarak yapılması gerektiğini ifade fail Karaismailoğlu, şöyle devam etti: “Yazı İstanbul olmazsa imkânsız. Şu dakika acun ticaret hacmi kestirmece 12 bilyon titrem civarında, bu 25 milyar tona çıkacak.İstanbul Boğazı’nın birlikte kapasitesi muhtemelen. Şu anda 40 binin üzerinde aynı gemi geçişi sağlanıyor. Önümüzdeki yıllarda 70 binlere çıkması bekleniyor. Rakamlar, bu kadar geminin de İstanbul Boğazı’ndan geçemeyeceğini gösteriyor. Sorunlara hal çıkarmak üzere Yol İstanbul alternatif tıpkısı su yolu kendisine olmazsa imkânsız.” Karaismailoğlu, Yol İstanbul’un haziran ayında ilk köprüsünün temelini attıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Çalışmalar çabuk tıpkısı şekilde bitmeme ediyor. Geçtiğimiz günlerde demir hat hattının da çalışmalarını yaptık, ihalesini üstelik yaptık, inşaata başlandı. Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı’nın Halkalı-Ispartakule arasının birlikte ihalesini yaptık. Ağız Ağıza Sınır İstanbul’a bakarak dizayn edildi. Biçim İstanbul’un altından tünelli tıpkısı şekilde geçecek, onun çalışmaları amacıyla bile önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte orada program üstelik yapabiliriz, tıpkı tören henüz yapabiliriz. Gine tıpkısı taraftan erişim yollarını sağlıyoruz aynı taraftan mütenavip finans modellerini çalışıyoruz. Buradaki bizim en nazik önceliğimiz, Kanal İstanbul’u, çatı maliyeti genel bütçeye hiç denge getirmeden yapmak.Orada bile galiba bir seviyeye geldik.
Dünyanın sunma majör altyapı firmalarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Kanal İstanbul’daki gelir getirici işlerin, bu işin finansında kullanılması açısından da çok tehlikeli mesafeler kaydettik. İnşallah o netleşecek önümüzdeki aylarda. Ondan sonraları bile yürümeye başlayacağız. 2022 yılı içerisinde hedefimiz bunu yoluna koparmak.” Geçek İstanbul’un maliyetinin daha ilk 15 milyar dolar civarında açıklandığının hatırlatılması üzerine de Karaismailoğlu, söz konusu hesabın değişmediğini ihaleye çıkıldığında genişlik uygun teklifi veren kişinin işi alacağını belirtti. Bakan Karaismailoğlu, 37,5 milyar dolarlık yap-işlet-devret amme özel teşrikimesai yatırımı yaptıklarını rapor ederek, bahis konusu projelerde sadece yatırım değil, pres maliyetlerinin dahi firmalar marifetiyle karşılandığını söyledi.Hava yolu, bahir yolu, kara yolu bilcümle kamu özel iş birliği projeleri 2024’ten sonra özlük kendilerini daha çok akçalanmış edecek vaziyete gelecek. 2024’ten sonradan üstelik tığ artıya geçeceğiz. Imdi aracısız oradan gelir sağlamaya başlayacağız. 2030’ların başına geldiğimizde birlikte hep projeler kendini akçalanmış ediyor olacak. Buradan gelen varidat aracısız bizim bütçemize ati ve vatandaşa envestisman olarak dönecek. 2040 yılına geldiğimizde Türkiye ’nin sunu büyük yatırım bütçesine erbap Iblağ ve Altyapı Bakanlığı bundan sonra umumi bütçeden 1 kuruş üstelik almadan yaptığı projelerle kendisine gelir getiren, kendi bütçesini zat projeleriyle üreten tıpkısı kurum haline ati. Bu dahi büyüklük aklıyla üretilmiş detaylı soluklu bir master planı çalışması sonucudur.” Bakan Karaismailoğlu, Atatürk Havalimanı’nın inovasyon, bilgi ve dene yap merkezleriyle gençlere kazandırılacak tıpkı düzlük olacağını belirterek, “Kestirmece 1 milyon 900 bin metrekarelik tıpkısı alanda Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız kavim bahçesi çalışmalarına başlayacak. Gün Doğusu günindi pisti acil olaylar üzere kemiksiz kalacak.” diye niteleyerek konuştu..