Güneydoğu ve Gaziantep 2022 yılını rekorla kapattı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Meyan ayı Kesim ihracatına ilgili rakamları kamuoyuyla paylaştı. Güneydoğu Rum Bölgesi ve Gaziantep 2022 yılını yeryüzü faziletli yıllık dış satım rakamı rekoru ile kapattı.

İhracatçı Birlikleri verilerine bakarak GAİB üyeleri Meyan ayında 1 bilyon 65 milyon 536 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Güneydoğu’nun ihracatta avangart şehri Gaziantep’ten ise ayrımsız dönemde 903 milyon 746 bin dolarlık dış satım kayda makbuz. 2022 yılının rekor dış satım rakamlarını bile paylaşan Kileci; “2022 yılında Bölgemiz, geçtiğimiz yıla göre ihracatını %5,5 artırarak 12 bilyon 345 milyon 313 bin dolarla tarihinin sunma faziletli yıllık ihracatına imza attı. Bölgemiz ilk defa almanak düzeyde 12 milyar dolara ulaştı. Ortalamada ayda 1 bilyon dolarlık ihracata imza attığımız üzere mutluyuz. Gaziantep ise 10 bilyon 523 milyon 349 bin dolarlık ihracatıyla benzeri eski yıla bakarak rakamlarını %4,3 oranında artırarak en faziletli almanak ihracatını gerçekleştirdi. Hoppadak Gaziantep’te değil Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır’birlikte da en faziletkâr almanak dış satım değerimize nail olduk.

Fakat senenin çabucacık başında yırtık veren Rusya- Ukrayna savaşı ile gelişigüzel erke maliyetlerinde yükseliş oldu. Bu durum üreticilerimizi kavi koşullarla karşı karşıya bıraktı. Bununla beraber başta yeryüzü makro pazarlarımız beyninde yer alan KÖLE ve Avrupa Birliği’nde ortaya çıkan resesyon tehlikesi siparişlerde daralmaya sebebiyet verdi. Fakat bunlara karşın yılmadık ve 2022’yi rekorlarla kapattık. beher ihracatçımızı “İhracatın Yıldızı” olduğu için kutluyorum. Tıpkısı kez henüz bölgemizin insanının istikrarını ve başarısını görmenin muhik gururunu yaşadık. Rekorlar bizim üzere rakamsal değerinden kontekst değil bilhassa arkasındaki himmet ordusundan ve binlerce kişinin istikrarıyla kazanılmasından çevre kıymetlidir. Bu rekorlara imza atan ihracatçılarımız sayesinde 2023 Türkiye’sine Cumhuriyetimizin 100. yılına umutla bakabiliyoruz.” dedi.

“GAİB adına eli nimetli bir yılı geride bıraktık”

2022’üstelik gerçekleşen faaliyetlere bile değinen Başkan Kileci; “GAİB olarak ihracatçılarımıza yönelik bir nice faaliyeti gerçekleştirdiğimiz aynı seneyi geride bırakıyoruz. Zira bizler ihracatçımızın sorunlarını fasletmek ve onları hedeflerine revan yolda serbest bırakmamak için yola çıktık.

İhracatçımızın sorunları fora etmek amacıyla cesamet büyüklerinin kapısını çaldık. Gaziantep’te yapılması ile alım duyduğumuz DOMOTEX Halı fuarı oluşumunda yaptığımız çekicilik heyeti ile alıcıları şehrimizde ağırladık. Dubai’bile GulFood’a, Paris’te SIAL’e katılarak eskimemiş müşteriler aradık. Rusya’dan ip ve kumaş alıcılarını şehrimizde ağırladık. Halı sektöründe eskimemiş müşteriler temin etmek için Kenya ve Tanzanya’ya Sektörel Tecim Heyeti düzenledik. Kullanışlı Karbon Göl Ayağı İzi eğitimimizle Avrupa Yeşil Mutabakatı konusundaki güncel düzenlemeleri ihracatçılarımıza tanıttık. 128 webinarla 65 bin 516 kişiye ulaştık. Cümle bu çabalarımızla yıl boyunca ihracatçımızın beraberinde olduğumuzu bir sefer henüz göstermiş olduk. 2023 yılında dış satım ailemizin büyümesi ile faaliyetlerimiz artarak bitmeme edecek. 2022 yılını geride bırakırken göstermek isterim kim Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayacağımız 2023 yılına nazik ayrımsız alım ve umutla giriyoruz. Kudretli ihracatçılarımız ile eskimemiş hedefler bağışlamak ve 2023 yılına dair planlar yapmak bizleri motive ediyor. Enerjik ve yaratıcı ihracatçılarımızın yardımıyla ülkemiz hesabına değme şeyin daha evire çevire olacağı tıpkısı yılın bizleri beklendiğinden şüphem yok.2022 yılında toplanmış 196 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci; ” Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Almanya, İtalya,

İran, İsrail, Libya ve Cibuti Bölgemiz ihracatında evvel sıralarda yer düz ülkelerdir. Ticaret Bakanlığı’mızın ihracatçılara bakir pazarlara iktiran üzerine garaz namına ortaya koyduğu Irak Ülkeler Stratejisi ile 2023 yılında pazarlarımızı git gide büyüteceğiz ve artık eksantrik ülkeler birlikte ihracatımızda radarımıza girecek.” diyerek konuştu. Kileci, Bölgeden genişlik çok ihraç edilen yayın grupları beyninde araba halıları, pastacılık ürünleri, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri,

plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, ongun ve orman ürünleri, başka azık müstahzarları ile çıpa-polat mamulleri yer aldığını sözlerine ekledi.

Gaziantep 2022 yılını 6.’lıkla kapatıyor

Gaziantep 2022 yılını, 10 milyar 523 milyon 349 bin dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin sunma çokça dış satım gerçekleştiren altıncı ili adına kapatıyor. Mütezayit maliyetlerden çevre ihracatın ithalatı karşılama oranı serencam 12 ayda %121,5 seviyelerine düşmüş olsa bile Gaziantep bibi ülkeye aut tecim tarafından kemiksiz döviz girişi sağlayıcı sunu cesim şehirlerarasında vadi almaktadır.

2022 yılı Boşluk ayında GAİB’in iştigal sahasına giren ayrıksı illerin dış satım rakamlarını üstelik kamuoyuyla paylaşan Fikret Kileci; Kahramanmaraş’ın 113,6 milyon dolar, Mardin’in 81,5 milyon dolar, Malatya’nın 46,3 milyon dolar, Diyarbakır’ın 30,3 milyon dolar, Şanlıurfa’nın 27,3 milyon dolar, Adıyaman’ın 14,7 milyon dolar ve Kilis’in 8 milyon dolar mesabesinde dış satım gerçekleştirdiğini duyurdu. – GAZİANTEP.