Google’ın koronavirüs tarama sitesi, kullanıcı verilerini satıyor

Google’ın asıl şirketi Alphabet, koronavirüs ile uğraş edebilmek amacıyla insanları akıllıcasına esenlik birimlerine yönlendiren ve sınav gerçekleştiren Project Baseline isimli bir web sitesi yayınladı. 15 Mart tarihinde yayınlayan bu tümce, kullanıcılara değişik sorular sorarak teste tâbi tutuyor ve koronavirüs belirtisi tespit ettiğinde harita üzerinden mütenevvi esenlik kuruluşlarına yönlendiriyor.
Google’ın yayınladığı siteyi inceleyen uzmanlar, şirketin kullanıcı verilerini topladığı ve sattığını kanıt etti. Konuyla ilgilendiren açıklama yapan Dr. Eugene Gu, web sitesinin gizlilik politikasında kişisel veriler çeşitli amaçlar amacıyla kullanılabilir’ ibaresinin düz aldığına ilgi çekerek, Google’ın bu verileri istediği gibi kullanabileceğini belirtti. Uzmanlar; Google’ın web sitesinde vadi kayran mahremiyet politikasının, ABD’nin Sağlık Sigortası Taşınabilirliği ve Adisyon Verebilirlik Yasası’na (HIPAA) uymadığını belirtiyor.
İngiltere merkezli ProPrivacy Dijital Gizlilik avukatı Jo O’Reilly, ”Hayal kırıklığına uğradık. Ancak Google’ın kullanıcı verilerini dercetmek üzere global ayrımsız esenlik krizinden yararlanmasına şaşırmadık. Ara Sıra edisyon zamanlarda selen gizliliği bire bir kenara bırakılabilir, fakat insanların tıbbi esenlik verileri çokça mehabetli ve adsız bilgilerdir.” ifadelerini kullandı. Google, konuyla ilgilendiren elan tıpkı izah yapmadı.