Gaziantep ’te ayakkabıcılar 8 bin liralık maaşla çalışacak öge bulamıyor

Gençler çalışacak hisse senedi bulamamaktan şikayetçi iken, bazen sektörlerde bile elaman sıkıntısı kademe safhada. İstanbul ’un ardından Türkiye ’nin en çok ayakkabı üretiminin yapıldığı Gaziantep ’te kalifiyeli öge sıkıntısı yaşanıyor. Türlü bölümlerde çalıştıracak öge bulamamaktan şikayet fail pabuç üreticileri, 8 bin liraya kadar mahiye vermelerine karşın bu sorunu aşamamaktan yana hastalıklı. Başmak üreticisi Olmuş Köse, “Kısaca 30 yıldır başmak sektöründeyim ve tekrar 15 yıldır imalat üstüne çalışmalar yapıyorum. Ayakkabı yapımı amacıyla evvel sözleşme bölümünden derisini alıyoruz ve deriler kesiliyor. Ondan sonradan saya bölümü dediğimiz bölümde dikiliyor. Daha bilahare taban yapıştırılıyor. Akıbet kendisine temizlik bölümüne geliyor ve böylece ayakkabı imal edilmiş oluyor. Tığ ayakkabının çoğu aşamasını el işçiliğiyle yapıyoruz ve elan kaliteli iz elde etmiş oluyoruz.” dedi. Dünyanın bir nice ülkesine pabuç ihracatı yaptıklarını anlatım eden Köse, “Yakınlarında kalkmak gerekirse elhamdülillah bizim işlerimiz bereketli.Ham maddeye yansıdığı zamanda bizleri az buçuk zıt etkiliyor ve hangi yapacağımıza bütün namına değişmeyen veremiyoruz. Amma siparişlerimiz var bu nedenle üretimi durduramıyoruz. Çünkü genişlik azından tedariki karşılamamız gerekiyor.
Hem yurtiçi hem de yurtdışına eser satıyoruz. Şuanda Zenci ülkeleri başta atılmak için Afrika, Orta Şark ülkelerine ihracat yapıyoruz. Denk yerine Cezayir, Irak, Azerbaycan, Rusya üzere ülkelere pabuç ihracatı yapıyoruz. Yurtiçinde bile çıktı İstanbul, Şırnak, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman kabilinden Türkiye ’nin seçkin yerine üstelik komutan gerçekleştiriyoruz.
Ben işaret yetiştiremiyorum.İş yok dersek hile tamam.” şeklinde konuştu. Maaş 8 bin liralık aylık vermelerine karşın işçi bulamadıklarından şikayet eden Köse, “İşçi bulma üzerine beribenzer çok mağduruz. Türkiye ’birlikte avarelik verileri açıklanıyor amma siktirici tığ ayakkabıcılar seçkin dalda işçi bulma sorunu yaşıyoruz. Zira yıpranmamış nitelikli öge bulunmuyor. Şu anda Gaziantep Ayakkabıcılar Endüstri Sitesi’nde gelişigüzel dalda, temas bölümde elemana ihtiyaç var. Hasis şuanda çetin anlamda ayrımsız iştirakçi bulma sorunu yaşıyoruz. İşçi bulamamızdaki arz büyük ülkü pabuç sektörü tıpkı çığır dalı. Mesleki Liselerde normal şartlarda ayakkabı sektörüne ehemmiyet verilmiyor bu yüzden birlikte sektörün kalifiye öge bulma konusunda sevgili oluyor.Hatta haftalık 2 bin liraya yakın ecir düzlük elamanlarımız var.
Aylıkları ortalama adına 5 ila 8 bin liralık ortada değişiyor. Elinden aksiyon gelen, biraz henüz bol gelişim eden, işini seven cümle bu sektörde mal kazanabiliyor. Şu anda 5 ila 8 bin ortada sevap vermemize karşın nitelikli öge bulamıyoruz. İyi tıpkısı sayacı olsa haftalık 2 bin liralık, gani tıpkı kesici olsa haftalık 1.500 liradan beş altı mülk almaz. Bu sorunu hoppadak biz ayakkabı sektöründekiler değil, sair sektördeki işverenler birlikte yaşıyor.” diye konuştu..