Garp Karadeniz’in kırsal kalkınmasına 108 milyon lira BAKAP desteği

TR81 Gün Batısı Karadeniz ve TR82 Şimal Küçük Asya Bölgeleri’nde rustik kalkınmaya müteveccih ekincilik ve rustik turizm temalarında mülk ve hizmet üretimini isteklendirme fail 108 milyon 493 bin lira bütçeli “TR81-82 Günindi Karadeniz Havza Kalkınma Programı (BAKAP)” Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı vasıtasıyla onaylandı.

Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı Kalkınma Ajansları Umumi Müdürlüğü koordinasyonunda TR81 Bölgesi’nde Günindi Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), TR82 Bölgesi’nde ise Kuzey Küçük Asya Kalkınma Ajansı (KUZKA) yoluyla uygulanacak program çerçevesinde her iki bölgede hep 29 projeye bindi sağlanacak.

Üretim altyapısı, tarımsal endüstri ve rustik turizme bindi sağlanacak

TR82 Şimal Rum Bölgesi’nde Kastamonu, Sinop, Çankırı illerinde uygulanacak BAKAP çerçevesinde, Güdülebilen Proje Desteği (GPD) yöntemiyle rustik kalkınmaya müteveccih ekincilik ve rustik turizm temalarında servet ve hizmet üretimini motivasyon edici, sürdürülebilir, yenilikçi ve ihtiyacı hoşur mahsus projeler hayata geçirilecek.

Program ile bölgede kırsal kalkınma hedefleniyor

Izlence ile TR82 Bölgesi’nde kırsal nüfus yoğunluğu, tarımsal üretim durumu ve rustik turizm potansiyeli dikkate alınarak hazırlanan projelerle sağlanacak gelişmenin rustik kalkınmayı sürüklemesi hedefleniyor. Bunun yanında rustik gelirin artırılması ve kırsalda hesaplı faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ile göçün önlenmesi ve tersine göçün sağlanarak, havza nüfusunun artırılması, nüfusun kırsalda tutunması, nemli tabiiyet oranının azaltılması ve zihayat nüfusun artırılması, kırsal altyapının geliştirilmesi ve kırsal refahın artırılması kabilinden sonuncu sonuçların elde edilmesi bekleniyor.

Izlence çerçevesinde desteklenecek projelere, kalkınma ajansları proje ve canlılık terviç yöntemlerinden biri olan güdülebilen proje desteği çerçevesinde proje başına, proje akıllıca maliyetinin yüzdelik 75’ine büyüklüğünde teberru desteği sağlanacak.

TR82 Bölgesi’nde 16 proje hayata geçiriliyor

Bölgede uygulanacak programda, zirai üretimin artırılması, istihsal altyapısının, tarıma dayalı sanayinin ve kırsal turizmin geliştirilmesi öncelikleri dikkate alınarak projeler hayata geçirilecek. Izlence çerçevesinde TR82 Bölgesi’nde 16 projeye KUZKA aracılığıyla bütün 41 milyon 150 bin lira armağan desteği sunulacak.

Projelerin evleviyet temaları dikkate alındığında ise TR82 Bölgesi’nde uygulanacak 16 projeden, 3’ü kırsal turizmin geliştirilmesine, geriye kalan 13 proje ise tarımsal hedeflere yönelik hazırlandı. – KASTAMONU