Fen insanları, dengede duran kayalardan deprem tahmini yapacak

Dünyanın kâh bölgelerinde deprem riski berenarı aşkın ve vukuf insanları yıllardır mütenevvi tahmin yöntemleri geliştirmeye çalışıyor. Kullanılmamış geliştirilen hareket tutum yöntemi ise doğada dengede duran kayaları temel matlup. İngiltere’deki Londra Krallık Koleji araştırmacıları, doğada dengede duran kayaları kullanarak bakir benzeri hareket hesap yöntemi geliştirdi. Kaliforniya’daki Şeytan Vadisi’ndeki kaya oluşumlarını inceleyen olgun insanları, dengede duran bu kayaları bilgisayar ortamına aktardı. Araştırmacılar, simülasyonda kayaları değişik büyüklükteki depremlere maruz bıraktı. Sonunda dengede duran kayaların ne kadar enerjiye maruz kalınca devrildiği hesaplandı. Selen insanları, kayaların ayakta kalabilmesi için bölgede yaşanmış yer şişman depremin boyutunu tahmin etmeyi başardı. Bölgenin hareket riski haritasını çıkaran araştırmacılar, yıpranmamış yöntemin eskiye kıyasla yüzde 50 elan hassas sonuçlar verdiğini ifade ediyor.

İngiliz araştırmacılar, binlerce yıldır ayakta küsurat bu kayaların adeta benzeri “deprem saati” işlevi gördüğünü söylüyor.

Malumat insanları, bu kayaları inceleyerek zelzele tahmini modellerini daha da kırılan hale getirebilmek amacıyla çalışmalarına devam ediyor.