Fatih Dönmez: Türkiye yenilenebilir erke kurulu gücünde Avrupa’da 5’inci sırada

Enerji ve Bittabi Kaynaklar Fatih Dönmez, “Yenilenebilir Erke Dernekleri Yöneticileriyle Telaki Toplantısı” sonrası yaptığı konuşmada, toptan abuhava değişikliğinin en eke sebeplerinden birinin küresel sera gazı emisyonları olduğuna belen ederek, dünyada akim karbon emisyonu amacıyla 4 trilyon dolar yatırımın yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu aktardı. Dönmez, bu yatırımlardaki arslan payının yenilenebilir enerjinin (YEKA) olacağını dile getirerek, “Çabucak yeşil kaynaklardan üretimi değil beraberinde pahal tıpkısı uygulayım bilimi yatırımını, enfrastrüktür yatırımlarını, birleştirme piyasalardaki muamele hacmini, ambarlama teknolojilerini birlikte geliştiren, onları üstelik olgunlaştıran tıpkı proses olacak.” ifadesini kullandı. Yenilenebilir erke müesses gücünün sonuç 20 yılda tahminî 4,5 kat arttığına dikkati çekici Dönmez, sabık yıl yağışsız mevsime karşın elektriğin yüzdelik 36’sının yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini ve ev sonu itibarıyla 53 bin 787 megavat yerleşmiş güce ulaşıldığını bildirdi.
Dönmez, hele sıra ve rüzgarda YEKA modeliyle mefret başarılar elde edildiğini belirterek şöyle devam etti: “Güneş kurulu gücümüz 7 bin 881 megavata yükseldi.Türkiye’üstelik 10 yıl içinde üretimden teknolojisine büyüklüğünde bu derece hızlı aynı yükseliş gösteren haddinden fazla beş altı fasıl vardır. Rüzgarda de eş bir eğilime sahibiz. Rüzgar kurulu gücümüz zaman 10 bin 683 megavata ulaştı. Yalnız rüzgardan hareketlilik üretimimiz geçtiğimiz yıl yüzdelik 10,6 adına gerçekleşti. Tekrar 2021 yılı süresince rüzgarın biricik başına günce cıvıltı üretiminin yüzde 20’sinden fazlasını karşıladığı eyyam oldu.
Geçen sene rüzgar ve güneşin toplanmış elektrik üretimindeki payı yüzde 13,4 oldu. Bu ivmeyi YEKA projelerimizle sürdürmeye kararlıyız. İnşallah bu sene ortamında 2200 megavatı tarih, 850 megavatı rüzgar kalkışmak amacıyla 3050 megavatlık bakir YEKA yarışmalarımızı gerçekleştireceğiz.”
Güneş ve rüzgar yatırımlarına KDV ve gümrük vergisi istisnası uygulandığına meni eden Dönmez, “Bu süreci daha birlikte ileri taşıyacak yeni düzenlemeler da inşallah gelişmemiş müddet içinde devreye girecek.Böylece yatırımcılarımıza KDV ve gümrük vergisi istisnasının yanında yüzde 30 oranında kazanç indirimi ve 6 yıl boyunca bile sigorta prim çalıştıran desteği sağlamış olacağız.” diyerek konuştu.
Dönmez, lisanssız üretim amacıyla sağlanan isteklendirme ve desteklerin arttığını dile getirerek şunları kaydetti: “Önümüzdeki 5-10 yıl ortamında bir nice bitiren ayrımsız zamanda yetiştirici konumuna geçecek. Sadece efrat değil sanayi tesisleri, üniversiteler, kamu kurumları, tarımsal işletmeler, belediyeler kadar kip çokça gelgel ve yapı şimdiden bu alana yatırım yapmaya başladı. Üstelik erat ve kuruluşlar ürettikleri elektriğin temiz tüketim fazlasını şebekeye satarak buradan tıpkısı dirimsel kalemi dahi elde edebilirler. Türkiye’da bu konuda kilolu ayrımsız repertuvar ve enfrastrüktür var.
İnanıyorum kim önümüzdeki biraz yıl zarfında Türkiye’nin yapı ve cephelerinde henüz aşkın güneş paneli göreceğiz.O antlaşma yurt dışındaki bu fiyatların etkisi daha azalmış olacak.”.