Facebook’un hakkınızda bildiği 10 tasalı edici şey

Hepimiz Facebook’un gizliliğimizi ihlal ettiğini biliyoruz. Fakat çoğumuz bunun hangi kadar ileriye gidebileceğini düşünmüyoruz da. Facebook, yemeden içmeden rabıt alanlarımız ve faaliyetlerimizi gözetlemekle kalmıyor; bir zamanda yaşam tarzımızı, siyasal görüşümüzü, sunu koyu sırlarımızı ve mahsus adsız sansız tutmayı tercih ettiğimiz ayrıksı zatî konularımızı üstelik gözetliyor. Facebook sizi o kadar yakından izliyor kim muhtemelen sizi sizden daha ongun tanıyor. Amade bu konuyu açmışken, Facebook hesabınızı hazfetmek, üste Facebook’u veya ahi hizmetlerinden herhangi birini kullanmayı cılk etmek, Facebook’un sizi takip etmesini engellemiyor. Facebook, seçkin hizmetini kullanmasanız dahi sizin için bir profil sayfası oluşturur ve bu sayfaya sonsuz adına yıpranmamış bilgiler ekler. Ancak bu buz dağının takkadak görünen kısmı. Eş bilcümle alay malay, Facebook’un hakkınızda bildiği 10 erinçsiz edici bilgiye elan yakından bakalım. Facebook, siyasi görüşünüzü herhangi bir yerde örtüsüz belirtmemiş veya aynı siyasi adayın sayfasını beğenmemiş olsanız üstelik biliyor. Facebook, hizmetlerindeki faaliyetlerinize göre politik eğiliminizi belirler, elan bilahare bu bilgileri sizi erkinci, orta veya muhafazakar yerine sınıflandırmak için kullanır.Bazı anlistlere göre hava, beğendiğiniz sayfaların politik yakınlığıyla ilişik veriler toplayıp sizi üstelik bu şekilde sınıflandırıyor.
Facebook, ne ahit ihtilas olduğunuzu, profilinizde yahut duvarınızda yayınlamadan aylar önce bilir. Milyarlarca (hassaten trilyonlarca) veriyi yıllarca çözümleme ettiği üzere Facebook, iki kişinin davranışını akıllıcasına ayrımsız şekilde tahmin edebiliyor. Facebook, yorumlarda ve iki güç arasındaki etkileşimde apansız bir artım fark ettiğinde, ayrımsız şeyin gelişmekte olduğunu bilir. Facebook verilerine göre aşıklar, ilişkilerini resmileştirmeden 85 periyot önceki birbirlerinin duvarına günde averaj 1.53 uğurlama bırakmaya başlar. Bu, ilişkinin başlamasından 12 çağ geçmiş günde 1.67 gönderiye menfaat.
Facebook, gönderdiğiniz veya aldığınız herhangi bir aramanın, SMS ve MMS’in ayrıntılarını kaydeder.Örnek yöneltmek icabında,  2018’dahi Facebook’un kendileriyle ilişik bilgileri içeren bilgi arşivlerini indiren bazı kullanıcılar, 2015 yılına ilişik arama günlükleri ve SMS mesajları buldular. Her zamanki gibi Facebook, alelhusus Android kullanıcılarının kontrol ve SMS kayıtlarına müsaadesiz namına eriştiğini reddetti Kip haddinden fazla birey gizlilik endişeleri dolayısıyla Facebook kullanmıyor yahut Facebook hesaplarını silmiş. Ancak bu, Facebook’un sizi izlem etmediği anlamına gelmez. Facebook, hizmetlerini kullanmasanız dahi sizin amacıyla fantom benzeri profil oluşturarak buraya sürekli bilgiler eklemeye bitmeme kıymetiharbiye. Facebook kullanan arkadaşlarınız, onun de arkadaşları, onun bile arkadaşları… Bu döngü bitmeme ettikçe, siz kullanmasanız bile Facebook sizin amacıyla fantom bire bir profil oluşturdu da. Bu güya hayalet profilleri, yalnızca Facebook sunucularında kâin olduklarından, platformda sair kullanıcılar aracılığıyla görünmez.
Diyelim kim siz Facebook kullanmıyorsunuz, amma kullanan birçok arkadaşınız var. Facebook, pusat olduklarında kişileri sunucularına yükler ve kaydeder.Facebook, sizin kadar profili olmayan kişiler için bire bir fantom profili oluşturur. Henüz fazla arkadaşınız kaydolup kişilerini yükledikçe, bu fantom profilinize yıpranmamış bilgiler eklenmeye bitmeme şayan ve daima güncellenir. Şayet platforma örgen olmaya değişmeyen verirseniz, Facebook daha önce sizin adınıza oluşturduğu fantom profilindeki bilgileri sizin hesabınızla eşleştirir. Google, konumunuzla ilgili bilgilere duyduğu doyumsuz gönülden ünlüdür. Ancak, “hâl hırsızlığı” ile ilişkin konularda genellikle ayn ardı ettiğimiz bire bir rakibi henüz var: Facebook. Facebook her an nerede olduğunuzu agâh. Bunun ürkütücü olduğunu düşünüyorsanız, bu bilgileri sunucularında de sakladığını eklemeliyiz. Facebook, telefonunuzdaki Facebook uygulamasını kullanarak sizi izler. Uygulama, kullanılmadığınızda üstelik sizi izlemeye devam valör. Facebook, herkese uygulamanın takip özelliğini sınırlama veya antrparantez tamamen metres seçeneği sunar, bunu kapatsanız üstelik uygulama sizi izlemeye bitmeme bedel.Platform; Wi-Fi, IPLIK adresi, Bluetooth, tarama alışkanlıkları, methal yaptığınız yerler ve siteye yüklediğiniz gayrı içerikler gibi verileri tarayarak gine konumunuzu anlayış etmeye çalışır. Facebook hangi ahit aylı olduğunuzu veya hamile kalma olasılığınızı, yani iki canlı olup olmadığınızı agâh. Bu yüzden bebek hizmet ürünleri reklamlarını görmeye başladığınızda şaşırmamalısınız. Facebook, reklamverenlerin iki canlı kadınları hedeflemesine cevaz veriyor ve sizin iki canlı olduğunuzu öğrendikleri anda buna bakarak reklamlar karşınıza çıkarıyor. Facebook, gebe kadınları kuşkusuz tanımladığına dayalı bilgelik vermeyi reddediyor. Fakat şeriklik, gebe olup olmadığını belirlemek için bire bir kadının ebat güncellemesinden mevrut verileri nadiren kullandığını söylüyor.
Facebook’un yüklü kadınları garaz kayran reklamlarının ardındaki şeyi araştıran Kişi Age isimli ortaklık, toplumsal medya platformunun hala aylı kadınları pekâlâ belirlediğinin bire bir sır yerine kaldığını belirtiyor.Peki nasıl? Facebook Messenger, uygulamayı rastgele cihazınızda ne ant kullandığınızı algılayan özelliklere sahiptir. Uygulama, sizin ve bacanak listenizin hangi devir çevrimiçi veya çevrimdışı olduğunu, uygulamayı hangi antlaşma kullandığınızı ferah ferah anlayıp aymazlık düzeninizi ortaya çıkarabiliyor. İlişki konusuna kavrayışsız dönecek olursak Facebook, size fark ettirmeden sizin ve partnerinizin ne devir ayrılmak amacıyla olduğunu oranlama edebilir. Bilim kaynağınızda, yakınlık sitesi reklamları görmeye başladığınızda Facebook’un mübayenet haberinizi aldığından bundan sonra tehlikesiz olabilirsiniz. Facebook, sevgilinizle çektiğiniz fotoğraflara yahut hangi sıklıkta bildirişim kurduğunuza göre ayrılığınızı hesap pusulası etmez. Bilakis, bunu kuma arkadaşlarınıza ve eşinizin mümasil arkadaşlarıyla olan ilişkinize göre belirler. Facebook, siz ve eşinizin birçok eş arkadaşı varsa ve eşinizin yakın arkadaşlarıyla iletişim kuruyorsanız, ilişkinizi mıhlı kendisine değerlendiriyor.
amma velakin, haddinden fazla fazla eş arkadaşınız yoksa ve partnerinizin andıran arkadaşlarıyla iletişimi keserseniz, düzlem mübayenet aşamasına geldiğinizi durum ediyor.Facebook, 2018’deki ünlü Cambridge Analytica skandalıyla ilişkin ABD Kongresi araştırmaları sırasında, kullanıcının bir eş mı yoksa bot mu olduğunu belirlemek amacıyla kaydedici hareketlerini izlediğini açıklamıştı. bununla birlikte müşareket, hangi reklamlara ilgi duyduğumuzu tayin etmek için dahi imlecimizi daim olarak izlem ediyor. İçeriğimizin sonuna gelmeden evvel, size ana ve tıpkı o büyüklüğünde birlikte garip aynı hikayeden bahsedelim. 2017’birlikte Gizmodo yazarı Kashmir Hill, mufassal süredir kayıp benzeri akrabasının Facebook aracılığıyla “önerilen ihvan” listesinde olduğunu ayırt etti. Kashmir’in kaybolma akrabasıyla hiç eş arkadaşları yoktu, ayrımlı soyadları vardı ve 35 yıldır birbirlerini görmemişlerdi, amma Facebook bire bir şekilde akraba olduklarını anladı. Facebook’un “tanıyor olabileceğiniz eşhas” özelliği, düşündüğünüzden çok henüz karmaşık çalışıyor. Facebook, tanıyor olabileceğiniz kişileri önermek amacıyla sadece telefon kişilerinize veya fantom profillerinize mecbur değildir.Kaynaklar: Listverse, TheVerge, Business Insider, Arstechnica, The Conversation, Inc.com, BGR.com, Inverse, TheWeek, IndiaToday, Sophos, Gizmodo Tekno ‘on’ abece dizimizin 20. bölümünün sonuna geldik. Ayrımsız ahir bölümde bambaşka 10 içerikle karşınızda olacağız. Aşağıdaki bağlantıdan Tekno ‘on’ serimizin hep bölümlerine ulaşabilirsiniz..