Esnafa emeklilikte aranjman talebi

Esnaf ve sanatkarların çatı örgütü Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’ndan (TESK) “Kamu Görevlisi maaşları arasındaki uyumsuzluk ile ait icraat gündeme alınmışken, esnafımızın birlikte talepleri unutulmamalı. 4 Ilk Teşrin 2000 tarihinden önce basar ve algı kaydı olup RABITA-KUR kaydı sıfır esnafımıza benzeri defaya belli geriye çevrik istikraz hakkı verilmeli.” talebi geldi. Emeklilikte esnafın haksızlığa uğramaması üzere DESTE-SEVIYE ’de geriye çevrik borçlanma murat edildiğini vurgulayan TESK Umumi Başkanı Bendevi Palandöken, “SSK ’lılar 7 bin 200 prim gününü doldurup tekaüt olabiliyorken, esnafımızın 9 bin günü doldurması gerekiyor. Gecesi, gündüzü, tatili, bayramı, hususi haset ya de hafta sonu izni sıfır esnafımızın SSK tekaüt prim haset ile ortada neredeyse 5 yıl var.
Çalışma ve Sosyal Asayiş Bakanlığı ’nın 3600 ekleme emare ile kamudaki tensikat amacıyla çalışmaları gündeme yeniden almış ve bu konuda himmet yaparken, esnafımızın dahi toplumsal düzenlilik üzerine yaşadığı sıkıntılar unutulmamalı.” açıklamasında bulundu.
Toplumsal Asayiş üstüne tamamen bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğuna ve İntibak Yasasının önemine dikkati çeken Palandöken şöyle bitmeme etti: “4 Ilk Teşrin 2000 yılından önce bakış ve alacak kaydı olup esnaf kendisine faaliyette mevcut o dönemde BANDAJ-DÜZEM ’a kaydını yaptırmadığı amacıyla tekaütlük yaşı gelmesine karşın zahmetli olamayan esnaf amacıyla DESTE-DÜZEY düzenlemesine gidilmesi içtimai asayiş açısından anayasal bir haktır. Bu nedenle yeniden geriye dönük borçlanma fırsatı tanınmalı. 2000 yılından evvel zor olanlar ile sonrasında emekli olanlar beyninde maaşlarında büyük ayırt var. Şerait ve mücahede süreleri ayrımsız olmasına rağmen bu akort adaletsizliğe sebep oluyor. Teferruatlı süredir mecliste çıkması muhtemel İntibak Yasası ahit kaybedilmeden sonuclandırılmalı. Emeklilerde da kamuda birlikte, esnafta dahi sosyal asayiş noktasında değişmesi müstelzim konular var. Bu nedenle herhangi bir kesimde adaleti seçmek üzere ant kaybedilmeden uyum düzenlemesi yapılmalı.