Esnaf, dağınık yasanını çıkmasını bekliyor

Dünyada zincir marketlerin düzentileme saatleri, üste say günleri, nerelere açılacağı ve hangi satacağı kurallara vabeste. Türkiye’da ise İstanbul Bakırköy örneğinde olduğu kabil tıpkı caddede evet üstelik sokakta şırakkadak fazla AVM bulunuyor. Esnaf birlikte rastgele saat, her gün çıplak olan alın sokaktaki AVM ya birlikte zincir marketle savaş edemiyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Umumi Başkanı Bendevi Palandöken, zincir marketlere ilgilendiren, “Azık fiyatları ilkin kalkmak amacıyla birçok eser grubunda fiyatların dengesini bozan en koskocaman aktörlerden biri zincir marketler. Her yer başında baş başa açıldıkları yetmezmiş kabilinden ‘mini’ konseptle elan yoz şubelerini dahi herhangi bir sokağa açmaya bitmeme ediyorlar. Haftanın 7 günü sabah ercecik akşam geç saate kadar açıklar ve satmadıkları tek im yok.
Ayrımsız esnaf benzeri dükkanda hem giysi hem parafin eşya satabilir mi? Zincir marketler ayakkabıdan kaleme, yazlık şişme ürünlerden televizyona aklınıza gelen herhangi bir azık ve malzemeyi satıyorlar. Anlaşarak bire bir gecede bazen im gruplarına ayrımsız şekilde zam evet birlikte indirim yaparak piyasadaki tamlık fiyatlarla töz kabilinden oynuyorlar.” dedi. haberine göre, Palandöken, tertipsiz yasasının çıkarılmasında geç kalındığını ve zincir marketlere düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, “Yıllardır esnaf Perakende Yasası ’nda zincir marketlere tıpkı düzenleme getirilmesi amacıyla bekliyor. Bu konuda bundan sonra geç kalınıyor. Piyasadaki aktör sayısı çoğalırsa bu fiyatlar böyle gayrimümkün. Vatandaşın fiyatların ucuzlaması ile rahatlaması üzere hükumet marifetiyle alınan tedbirler bu zincirlerde işe yaramıyor. Karışık yasasındaki kurallar işlemiş olsa bu eşit hareketliliği durur. Kül ürünlerde denk birliği üzere şehrin dokusunu bozmadan oradaki esnafı bile tedirgin etmeden tıpkı aranjman yapılmalı. Zincirler eve biricik limon almanız gerekirken bir ağ almanıza hastalık olup, israfa de kere açıyorlar.
Yer önemlisi kâh ürünlerin yanı sıra ‘indirimli’ diyerek aldangıç ürünler koyarak satma yapıyorlar. Perişan yasası bir dakika geçmiş çıkarılarak bu zıt gidişata dur denilmeli. Esnaf olmazsa tecim olanaksız, rakiplik imkânsız. Fiyatlara balans gelmesi ve rekabet ortamının oluşması üzere mutlak tertipsiz yasası çıkarılmalıdır. Bu konuda Tecim Bakanlığı çalışmalarını bodur sürede bitirmelidir. Mütezayit enflasyonun düşmesinin bir tane yolu kuralsızlığın düzeltilmesi ile olur.” diyerek konuştu. Palandöken, zincir marketlerin hem esnafın kazancını hem piyasa fiyatlarını etkilediğini belirterek, “İğneden ipliğe, aküden beyaz zehir eşyaya, kıyafetten masaya satmadıkları yayın kalmayan zincir marketler hem etraf fiyatlarını hem bile esnafın kazancını madun ense ediyor. Zincir marketler ayrımsız gecede bir nişane grubuna de anlaşarak zam yapmalarıyla tam çevre fiyatlarıyla hamur kabilinden oynuyorlar. Zincir marketlere ayaklık getirilerek sattıkları üründen berrak kaldıkları saat ve günlere kadar çabucak aranjman yapılmalı. Bu konuda Ticaret Bakanlığı çalışmasını ahit kaybetmeden bitirerek TBMM ’den gelişmemiş sürede çıkarılması sağlanmalı. Zira pejmürde yasasındaki kurallar işlemiş olsa bu bedel hareketliliği durur.” dedi.