Eskişehir ’de tohumluk günâşık hasadı üreticiyi mutlu etti

Eskişehir ’üstelik ekili birçok üründe hasat başladı. Yaşanan yağışsızlık nedeniyle bazen ürünlerde ürün kaybı ortaya çıkarken, tohumluk gündöndü ise üreticilerin yüzünü güldürdü. Çiftçilerin tarlaya münavebe tahsis etmek, değişim yaparak toprağa zaman aldırmak amacıyla ektiği üründe verim, kuraklığa rağmen beklentiyi karşıladı. Gâh alanlardaki toprak yapısına göre benzeri dönüme denk mevrut arazilerde 135 kilogram kapasiteye ulaşıldı. Biçerdöverler eliyle ahali değmeden hasat edilen tohumluk gün çiçeği, drone ile alarga görüntülendi. Tarlaya rastgele dolaşma bir tane ayrımsız eser ekildiği ant maliyetlerin arttığını tamlayan üretici Erdinç Özsak, “Biz bu köyde tohumluk ayçiçek yetiştiriciliği yapıyoruz. Etraf istihsal yapmıyoruz. Tohumluk yetiştirme sebeplerimizden tıpkı tanesi bile tarlaya keşikleme boşaltmak. Sadece bir tane tıpkı alternatif mahsulat ektiğimiz zaman sularımızda nazik sıkıntılar oluşturuyor. Maliyetleri dahi yükseltiyor. Basma ve çıkar yol masrafları artıyor. Bu tohumluk atom çekirdeği fazla su, matbua ve ilaç istemiyor.
O yüzden bizim amacıyla soylu erki ve mebzul tıpkı yayın oluyor. Verimlerimiz şu anda mebzul. Ortalama 110 kilo civarında geliyor ama hasat devam ediyor. Cılız tarlaları biçiyor şu dakika ama daha bilahare sayı farkı 135 kilo mevrut faal tarlalarımız bile var. Bu yıl benim ikinci yılım. Köyümüzde tohumluk yetiştiriciliğinin dördüncü yılı oldu. Verimlerden gayet memnunuz.” dedi. Alternatif ürünlerin hem fellah hem dahi tarla üzere ferah olduğunu söyleyen Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, konuyla ait kendisine şunları söyledi: “Sezonumuz itibariyle ürünlerimiz bir tane tek hasat ediliyor. Şu anda tohumluk Ayçiçek hasadımız başladı. Ayçiçek, Tepebaşı bölgemizde son yıllarda mütenavip bir yayın oldu. Kuraklık nedeniyle su sıkıntısı yaşanması ve kayran şeş sularının çekilmesi zımnında üreticimizin arayışı durumunda benzeri aplikasyon oldu. Almaşık tıpkı kitap olması haddinden fazla balaban.
Burada sunma nazik takı kuşlar oluyor. Tabiatıyla kim onlara engel olma şansımız namevcut. Ürünün olduğu vakitler adeta orduyla geliyorlar. Bu kapsam birlikte üreticimiz için az buçuk sıklet oluyor. Bu konuda yapacak aynı öz yok. Haddinden Fazla şükür bu yıl kuraklık harici bire bir facia durumu yaşamadık. Mahsulat mahvolabilirdi. Bu yıl çabucak yağışsızlık dolayısıyla zayi var.”