Eskişehir ’de kereviz üretimi anbean artıyor

Kış sofraların vazgeçilmezi ve üreticiler marifetiyle “tarlaların beyaz elması” adına adlandırılan kereviz, Eskişehir ’da yetiştiriliyor. Bölgede pancar, marul, brokoli, ıspanak, domates, soğan ve patates kadar mahsulat yetişirken, bunlara eklenen kereviz ara sıra çiftçilere gelir kaynağı oldu. 2015 yılında 50 bin skor kerevizle üretime başlayan Mustafa Uymayan, değme yıl üzerine biraz elan koyarak 6 yılın böylecene 1 milyon 100 bin üs kereviz elde etti. Yetişen kerevizleri İstanbul ve Ankara ’ya gönderdiklerini nâkil Ekşi, istihsal maliyetleri bereketli durumda olursa gelecek yıl daha fazla ekeceğini belirtti. 40 senedir tarımla uğraşan Namünasip, kereviz üretiminden bahsetti. Istihsal maliyetlerinin arttığını ve market fiyatlarına kıyasla kerevizi ucuza sattıklarını değinen Yolsuz, “Kerevize ilk defa 2015 yılında 50 bin gerçeklik kendisine başladık. Bunu gelişigüzel sene anbean arz talep meselesiyle çoğalttık. Bu yıl 1 milyon 100 bin skor ektik. Kerevizi kademeli olarak ekiyoruz. İlk ürünleri nisan ayında ekiyoruz. Ektikten bilahare 100 bölüm sonra hasada başlıyoruz. Genelde İstanbul ve Ankara ’evet gönderiyoruz. Eskişehir yöresinde kereviz bilinmiyordu ama biz başladık ve kalburüstü olduk.
Tek sorunumuz; maliyetlerin yüksek olması.Çünkü girdiler çok fiyatlı. Tarla fiyatları arttı. Sulama birliği servet almıyordu, demincek ise yer altı sularından servet alıyor. Matbu fiyatları yüzde 300 ’ü geçen kıyasla zamlandı. İşçilik maliyeti çoğaldı. İşçi bile bulamıyoruz. Mazot ve hayatiyet üstelik pahalı, yekpare sıkıntılarımız bunlar.
Şu zaman kerevizin kilogramını 2,5 liraya veriyoruz burada. Pazarda en üzücü şartlarda bile 5 liraya satılırken marketlerde 8-10 teklik. Hep ceremeyi biz çekiyoruz ama kazanan maatteessüf rastgele zamanki kabil eller.” diyerek konuştu. Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, kereviz üretiminde verimin arttığına değindi. Kerevizde planlı üretimin olması gerektiği üzerine uyarılarda mevcut Mülaki, “Artık üreticimiz, gelişigüzel sabık yıl ayrımsız arayış içerisinde.Kereviz 5 yıl geçmiş satın alınıp tüketimi yapılıyordu. Siftinlik yetenekli kişi bahçelerine eken üreticilerimiz vardı. Bilahare görüldü ki değişik ürünlere bakarak pir tıpkısı ürün var. Bu nedenle sonuç 2-3 yıldır İstanbul, Ankara kabil iller yaz döneminde, alelhusus Eskişehir ’mağara kerevizini tüketmekte. Farklı ürünlerle kıyasladığımızda çokça efdal benzeri verim artımı var. Hele pancara yakın görünümü var. Bedel açısından pancarla kıyaslandığı zaman hem tüketim hem bile üretimi henüz ferah.
Maydanoz, marul kabil ürünleri ekenler artık kerevize bile dönmeye başladı. Bittabi bu bize çokça sunturlu bir garip kazandırdı. Bunun yanı sıra birlikte bir yapıt dünyalık yapmazsa sair üründen dünyalık ateşçi sağlanmış oluyor. Yeryüzü eke olan konulardan biri ise, ‘planlı üretim ’. Müsrif yaparsak patatesle soğanın hikâyesine döner. Biri 50 kuruşa satılmaz, birisi 3-4 lira. O açıdan kereviz üretimini de planlı yapmamız geçişsiz.” dedi.