ELDER: Canlılık tarifelerinde tevzi şirketlerinin belirleyici rolü namevcut

Ruh Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) marifetiyle, sonuç günlerde medyada cümbüş dağıtım şirketlerine yönelik nahak ithamlarda bulunulduğu ve elektrik tarifeleriyle ait dağıtım şirketlerinin belirleyici benzeri rolünün olmadığa yönelik açıklama yaptı. ELDER’den yapılan açıklamada, dağıtım şirketlerinin, bedel artışlarının gerekçesi kendisine gösterildiği tabir edildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) belirlediği düzenlemeye göre, cıvıltı maliyetini etkileyen erke bedeli, tevzi bedeli, kazanç ve fonlar karışma üç bileşenin olduğu dökme açıklamada, şunlar kaydedildi: “Aile ayında maliyetlerin artmasındaki en şişman etken cıvıltı istihsal maliyetlerinin güç şekilde yükselmiş olmasıdır. Geçtiğimiz dönemde ülkemizde yaşanan kuraklık sebebiyle, cıvıltı üretimi içerisinde yeryüzü erdemli paya ehil olan hidroelektrik santrallerinden sağlanan faaliyet miktarı düşmüştür. Bu durum, hareketlilik üretiminde, ithal kaynaklar olan doğalgaz ve kömürün payını artırmıştır. Erke maliyetlerindeki yükselişin en şişman sebebi ithal edilen, uluslararası fiyatlara ve dövize endeksli doğalgaz ve kömür kurum maliyetlerindeki çetin artışlardır.
Son 1 yıl içinde doğalgaz fiyatları 10 kata kadar, ithal kömür fiyatları ise 5 kata kadar döviz bazında artış göstermiştir.Faturalardaki artış karşısında vatandaşlarımızın yaşadıklarını, sürecin yer yakından şahidi olan 100 bin yabanlık ruh tevzi ailesi kendisine bizler bile hissediyoruz. Ülkemiz üzere elektrik enerjisinin ne büyüklüğünde hayati benzeri önemi olduğunu biliyoruz. Elektriğin ehliyetli, nitelikli, daima, bağan giranbaha ve çevreyle düzenli tıpkı şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması üzere ceht gösteren tıpkı sektörüz. Maatteessüf bu dönemde faaliyet dağıtım şirketlerine karşı nahak yere ithamlarda bulunulduğunu, cümbüş tevzi şirketlerinin bu fiyat artışlarının gerekçesi adına gösterilerek bir nice yarım ve kavisli bilgiye raci yorumlar ve açıklamalar yapıldığını görüyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu. Türkiye’dahi ruh gösteren 21 zindelik tevzi şirketinin lisansa bağımlı olduğu hatırlatılan açıklamada, faaliyetlerinin, harcama ve gelirlerinin EPDK aracılığıyla denetlendiğine bel edildi. Şirketlerin işlettikleri varlıkların mülkiyetinin kamuya ait olduğu bilgisine düz sunulan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Lisans süreleri süresince dağıtım şirketleri bu varlıkları çalıştırmak, eskimemiş yatırımlarla genişletmek ve tüketicilere kaliteli bakım sunmaktan sorumludur.Bu şirketlerin ve yatırım gruplarının bazıları halka dahi açıkça olup, ikisi uluslararası doğmak amacıyla 20’den çok yatırımcı bu sektöre envestisman yapmıştır. Hareketlilik dağıtım şirketlerinin ve ayrımsız yatırımcı grubunun altında kâin ve tıpkı bölgede cıvıltı gösteren vazifeli tedarik şirketlerinin faaliyetleri, hür teşebbüs marifetiyle ölçülü amme hizmeti niteliğindedir. Dağıtım ve işyar tedbir şirketleri yasalı olarak birbirlerinden ayrışmışlardır. Bu faaliyetler tamamen düzenlemeye tabidir. Ruh tevzi şirketlerinin gelirleri, canlılık tarifelerinden bağımsız milletvekili benzeri şekilde EPDK aracılığıyla, hesaplı maliyetleri hesaplanarak ve mütemmim faydası gözetilerek diyapozitif bir şekilde 5 almanak dönemler için belirlenmektedir.”
Açıklamada, dağıtım şirketlerinin umumi tenvirat ile lağım döşemi işletmesi amacıyla vacip enerji ihtiyaçlarını EÜAŞ’tan realizasyon ettiği ve bunun şirketler amacıyla tıpkısı sağlık kalemi olmadığı vurgulandı.Bilakis maliyet tabanlı kar marjından çevre memur hazırlık şirketlerinin gelirlerini münasebetsiz etkilemektedir. Kürsü çalışanları ayrımsız amme hizmeti yaptıklarının bilinciyle vatandaşlarımıza hizmet çalmak amacıyla, umum zorluklara karşın her nev albeni koşulunda ve sahada 24 saat hizmet sunmaktadırlar. Akıbet zamanlarda hiçbir sorumlulukları olmadığı halde sektörün bu vefakar çalışanlarına eşit artışları dolayısıyla gösterilen tepkileri de üzülerek görmekteyiz.
Fakat akıcı enerji amacıyla genişlik pres iklim şartlarındaki vadi çalışmalarını gören vatandaşlarımızın çalışanlarımıza gösterdiği içtihat ve manevi destek kelimelerle tarif edilemez. Vazifeli tedbir şirketleri ise tarifesi düzenlemeye tabi olan tüketiciler amacıyla erkin piyasa, ikili anlaşmalar ve EÜAŞ’ın toptan as tarifesi üzerinden hayatiyet enerjisi satın alır. 2021’birlikte enerji ihtiyaçlarının haddinden fazla bağan aynı miktarı EÜAŞ’tan realizasyon edilebilmiştir.Bu bedeller tarifelere konu edilmez.” ifadelerine saha verildi..