Elazığ ’birlikte çarşı pazarda Ramazan telaşı başladı

Ramazan hazırlıkları eksiksiz yurtta devam ederken, Elazığ ’ın tarihi Mecbur Çarşı ’sında de esnaf, çalışmalarına bitmeme ediyor. Esnaflar, müşterilerinin sahur ve iftar ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sunma çokça yeğleme edilen köy ürünleri, hurma, orcik, ilkbahar kabil ürünlerini hazırladı. Ürünlerini raflara bir tane tek dizen çarşı esnafı, müşterileri beklemeye başladı. Çarşının adım adım hareketlendiğini dile getiren esnaflar, tüm hazırlıkları tamamladıklarını söyledi. Ramazan hazırlıklarına biraz er başladıklarını tamlayan çarşı esnafı Levent Bayram, “Ürünlerimizde bedel adına benzeri nazik marketle kıyasladığımızda arada uçurumlar var. Balaban marketlere gittiğimizde 1 kilogram kaşar peyniri almaya kalktığımızda kilosunu 100 liralık adına görüyoruz. Bizim peynirlerin yerini dahi banko tutmaz. Ramazan ’da bile sahurun olmazsa olmazı tereyağı, gayda peyniri, karye peyniri, bunlar başı çeker. Fiyatlarımızda gayet alışılagelen, oldukça tıpkı bindirim var. Sabık hafta benzin ürünlerine yapılan zamdan sonra bu fiyatlar hiçbir öz.
Merbut Çarşı et kafalı ürünlerinin satıldığı tıpkı yerdir. Bizim aracısız köylüden alıp sattığımız bire bir yer, sıra işi veya pastörize değil. Temas hangi benzeri süt tozu kullanılmadan yapılıyor. O yüzden de hem kıymet olarak hem kalite olarak Ilişkin Çarşıyı denemelerini tavsiye mektubu ediyoruz. Tutkun Çarşı olarak iyiyiz, sunturlu ve birinci sınıf mahsulat var. Köy ürünleri olduğu üzere ürünlerimiz doğaldır. Zinde peynire, tereyağına gayda peynirine asıl kalemlerimiz bile bunlardır.” dedi. Ramazan ayı yoğunluğun başladığını nâkil Vabeste Çarşı Derneği Başkanı Hâkim Emir, “Ramazan’ın bereketi bizimle gelişigüzel tamam. Bilindiği amacıyla Sınırlanmış Çarşı bire bir köy pazarıdır. Yem fiyatları, rüşvet fiyatları ten ve benzen ürünlerine yüklülük ediyor. Ramazan münasebetiyle gelen ürünlerimiz birlikte var.
Bunlar alelumum Hicaz Bölgesi ’nden geliyor. Alelhusus hurma türlerinden bahsediyorum. Onlarda da bu sene ayrımsız sıklet yaşıyoruz. Güzeşte sene gene fiyatlar henüz normaldi. Bu yıl seçme ürüne kilo başı 10 ile 15 liralık yardım payı geldi. Buna bakarak Ramazan ayında kök garip ürünler geliyor. Hurma olsun, tahin, helva, bal ve pekmez Ramazan ayında ağır arzu gösterilen ürünlerdir. Yerli üretimde çok ayrımsız kar marjı namevcut.” diyerek konuştu.