Dünyanın ilk bellek ameliyatı Aksaray’da, 10 bin 500 sene önce yapıldı

Tarihi kültürel zenginlikleriyle Kapadokya ’ya açılan konu olan ve Mutedil Anadolu ve Kapadokya’nın geçmiş iskân yeri olarak aşina Aksaray ’bile yaşanan dünya ilkleri herkesi şaşırtıyor. İlkler ortada yer alan ve 10 bin 500 yıl geçmiş gerçekleştirilen dünyanın ilk kanı ameliyatı dahi Aksaray ’dahi gerçekleştirildi. Temas sene ziyaretçi sayısı derakap küsurat Aşıkla Kurgan ’te bulunan 11 iskelet arasında mevcut aynı tanesi dahi önceki kanı ameliyatının yapıldığı kafatası. Milattan önceki 8400 yılı ile 7300 yılları beyninde geçmiş yerleşik topluma geçenler Aşıklı Kurgan ’te Orta Anadolu ’bile önceki efsanevi evcilleştirilmesinin görüldüğüne dikkat çeken Aksaray Müze Müdürü Yusuf Değerli, “Aşıklı Kurgan ’teki kazı çalışmaları çalışarak 1989 yılında rahmetlik Anlayış Esin hanımefendi eliyle müze kurtarma kazıları ve daha sonradan Cumhurbaşkanlığı kazısı şeklinde başladı. Henüz geçmiş dahi 1950 ’li yıllarda yabancı vukuf adamları eliyle belirleme edilmiş ve geçmiş kazılarımız 1989 yılında başlamıştı. İlk yıllarda kazıda 11 pasaj teşrih bulundu. 11 iskelette yapılan çalışmalarda tıpkısı kafatası alelhusus dikkat çekiyor. Dünyanın önce bellek ameliyatı Aksaray’bile, 10 bin 500 yıl önceki yapıldı video

Aşıklı Kurgan deyince ‘kova ’ kelimesi mızrap demek.Megaron yuvarlık tür dediğimiz familya tipinden elan sonraları mustatil elverişsiz geçitli biricik nazar, 2 nazar ve bilahare 3 delik şeklindeki yerleşim planlarıyla karı mimari çalışmalarına başlamış ve bu Aşıklı Kurgan ’te Ilımlı Rum ’de önce efsanevi evcilleştirilmesini görüyoruz. amma velakin avcı aynı toplumdaki obsidyen malzemeler var. Henüz sonraları bu efsanevi kemiklerini kullanarak kullanma aletlerine bızlar yapıyorlar. O dönemdeki gözyaşı sınırlamalarına ve bu 11 iskeletleri bizim karbon 14 metotlarımızla yaptığımız çalışmalarda genel gözyaşı ortalamalarında 20-30 beyninde, bazıları 50 gözyaşı aralığında ve bunların bazılarının meni hastalıkları ve demir eksikliklerinden öldükleri ilmî yerine ispatlandı” diye niteleyerek konuştu. Kazılarda ele geçirilen iskeletlerden birinin çok değişik olduğunu anlatan Müze Müdürü Altın, “İçlerinden birisi ayrımlı. Trapanasyon dediğimiz bu iskelette 2 devam kafatası üzerinde hapis görüyoruz.O günkü toplum tamamen emek, avcılık, toplayıcılık ve alçak bir tarım hayatına sarrafiye olması sebebiyle o insanların belen hastalıkları olması dahi normal. Beynin 2 aracılığıyla yaklaşık 11.2 milim genişliğinde benzeri matkap ile delinmiş, delikten sonra tekrar 2 milimetre henüz deliğin kapandığı görünmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda hastalanmış bu ameliyattan sonra kestirmece 10 devir daha muammer.
Perforaj işleminden sonra yaşamış, çünkü cisim kendini onarmış. Itidalli Rum ’birlikte benzeri bayanın, hastalığı neydi bilinmiyor ama o günün şartlarında yaklaşık bundan 10 bin 500 yıl önce Aksaray ’ın Gülağaç İlçesi Kızılkaya Köyü sınırlarında bire bir beyin ameliyatı olması dünyadaki ilklerimizden birisidir” dedi. .