Diyarbakır ’de 2023 ’e büyüklüğünde tasavvur 5 milyon seyyar

Türkiye’nin genelinde artan turizm hareketliliği şehirlerin özelinde dahi hedefleri artırdı. Diyarbakır’üstelik yaşanan ise yıllardır yıldırı nedeni ile mankafa mütezayit turizm faaliyetlerinin yeniden şaha geçmesi adına yorumlandı. Mezopotamya’nın “kızıl üçgeninde” kâin Diyarbakır de 2021 yılını, pandemiye karşın seyyar sayısında yüzdelik 50 artışla geçirdi. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, 2023 hedeflerinde 5 milyon turist ikram etmek olduğunu söyleyerek “Şehrin geleceğini çalanlar yüzünden 40 yıldır bölgeye insanlar gelemedi.” açıklamasını yaptı. 12 bin 500 almanak tarihi ve 13 medeniyete aile sahipliği özne Diyarbakır, pandemiye rağmen 2021 yılında gezici sayısında yüzde 50 ’lik bire bir artışla geçirdi. UNESCO Acun Mirası Listesi’nde kâin Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri, Malabadi Köprüsü, geçici listede kâin Zerzevan Kalesi, insanlığın geçmiş yerleşim yeri olarak kabul edilen Çayönü Höyüğü ve Körtik Bayır ’siyle, ekin ve akide turizmiyle 2023 yılına kadar 5 milyon gezmen ağırlamaya hazır.İnsanlığın evvel iskân bölgesi, Göbekli Belen, Hantepe, Körtik Belen ile Çayönü ile zaten ispatlandı.
Bu bölgede hele ekin ve akide turizmi noktasında tığ, 2020 yılında Diyarbakır ’de haddinden fazla nazik bire bir çalıştay yaptık. Onun çıktılarını almaya başladık. 2021 yılında Diyarbakır ’a pandemiye rağmen gelen gezmen sayısında yüzdelik 50 ’ik tıpkısı çoğalma oldu. İnşallah 2022 yılında Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Mezopotamya ’nın Zer Üçgeninde özelikle ekin turlarında, inanç turlarında gösterişli tıpkı patlama bekliyoruz.”
Sektörün hazırlıklı olması uyarısında kâin Vali Karaloğlu, “Buna şehirlerimizin, belediyelerimizin, yerli yönetimlerimizin hazırlıklı olması lazım.Gelmek istediler gelemediler. Şehrin geleceğini çalanlar yüzünden insanlar gelemediler.
Daha Çok bölgede yaşayış var, büzük var. Turistte, geçim ve atılganlık olan yere başvurmak gerek. Bizim Diyarbakır ’a 5 milyon gezici hedefimiz var. Bunu 2023 hedefi kendisine koymuştuk. Ama inşallah bu şehir bunu sağlayacak. Bu kenttin potansiyeli bunu sağlayacak.” şeklinde konuştu. .