DİKENLİ SALATALIK, ‘TÜKETİMİ YOK’ DİYE ÇÖPE ATILMIŞ

Antalya Gözyaşı Göveri ve Yemiş Toptancı Hali’nde çekilen görüntülerde aynı çöp konteynerinin yurtdışına ihraç edilen dikenli salatalık ile meşbu olduğu görüldü. Toptancı Nakız Yaş Sebze Kâr ve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Yüce Yılmayan, ‘Hal içerisinde çöpe atılmış ürünlerin karşılık düşürmek veya artırmaya etkisi imkânsız. Atılmış bu ürünler veriş değerini kaybetmiş tür. Çöpte tanıdık dikenli hıyar yurtiçinde tüketilen bire bir ürünümüz değil dedi.

Antalya’dan seçkin yıl binlerce titrem iz Gözyaşı Sebze ve Kâr Toptancı Hali’nden yurtiçi ve yurtdışı pazarına gönderiliyor. Yurtdışı pazarı için üretilen ürünler ise dünyanın farklı ülkelerine gönderiliyor. Yurtdışına ihraç edilen mahsulat arasında düzlük düz dikenli salatalığın benzeri bölümünün haldeki tıpkısı yararsız konteynerine atıldığı görüldü.

Görüntüler konusunda konuşan Toptancı Çözme Yaş Sebze Yemiş ve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Mürtefi Yılmayan, ürünün muamele değerini kaybetmiş olabileceği yahut ihracata gönderilecek miktardan fazlasının çöz pazarda azrail bulamayacağı amacıyla dökülmüş olabileceğini söyledi.

Satılabilecek durumda olan hiçbir ürünün çöpe atılamayacağını belirten Hasan Şanlı Yılmaz, ‘Nakız içerisinde çöpe atık ürünlerin eşit düşürmek veya artırmaya aynı etkisi olanaksız. Atılmış bu mahsulat iş değerini kaybetmiş olabilir. Çöpte görülen dikenli budala yurtiçinde tüketilen tıpkı ürünümüz değil. Bu ürünün yüzdelik 90’ı yurtdışına ihraç ediliyor. 50 kilo üretilen ürününün 40’ını gönderdiğinizde mütezayit 10 kilogramı burada yiyen imkânsız. Zira burada yenilen ve satılan ayrımsız im değil dedi.

Yurtdışına giden mahsulat üzere öğün süresinin birlikte hesap edilmesi gerektiğini belirten Yılmayan, ‘Dikenli görgüsüz yurtdışı grubuna giren bir iz. Ayrıca sulu olanaklı. İhraç edilen sebze ve meyvelerin yolculuğu gittiği ülkeye göre 10-15 aktarılma nöbet gidiyor. O zamana büyüklüğünde kalite vasfını kaybediyor doğrusu. Bu şekilde yurtdışına gönderdiğinde paket ve taşımalık masrafları var. Gittiği yerlerde vasfını kaybetmiş olacak ve ayrımsız dahi orada maddesel kayıp yaşayacak. Ondan dünya ihracata gitme vasfını kaybeden ürünler maalesef istemediğimiz görüntüleri oluşturabiliyor. Pazarını kaybetmiş olmasından kaynaklanıyor diyerek konuştu.