DEPREMDE ENGELLİ DEDESİNİ SIRTINDA TAŞIYIP KURTARDI

HATAY’da depremde evi yıkılan bedensel ve görmez Şakir Yakalamak (75) onu sırtında taşıyıp apartmanın dışına çıkaran torunu Ayberk Nüfuz Etmek (17) yardımıyla hayatta kaldı. Evini ve tekmil eşyalarını kaybeden Yakalamak, İzmir’deki kızının yanına yerleşti. Diyalize dercetmek zorunda olan böbrek hastası Çıkarmak, Özürlü arabam vardı. Yılgın altında kaldı. Hayırseverlerden akülü tekerlekli koltuk istiyorum dedi.

Kahramanmaraş’taki yıkıcı depremlere Hatay’daki evlerinde yakalanan 50 yıllık evli ve 6 bala sahibi Şakir Çakozlamak (75) ile Feriz Derk Etmek (66) çifti, torunları Ayberk Fehmetmek sebebiyle çökme altında kalmaktan kurtuldu. 4 kıvrım İnan Apartmanı’nın ikinci katında oturan Hissetmek ailesi, depremde hem evlerini hem bile eşyalarını kaybetti. Böbrek yetmezliği dolayısıyla 1,5 yıldır haftada iki bölüm diyalize giren Şakir Fehmetmek, cemi diyalize başvurmak için hazırlandığı tam depremin meydana geldiğini anlattı. Üzerine devrilen eşyalar zımnında yerinden kalkamayan ve torunu yardımıyla dışarı çıkabilen Yararlanmak, Diyalize temizlemek üzere hazırlanmıştım. Servis gelip beni alacaktı. Telefon etmelerini bekliyordum.

Gürültü oldu ve bire bir uğultu geldi. Yer Sarsıntısı başladı. Pencereler üzerime düştü. Eşime seslendim. Karı tığ içindeyken yıkılmaya başladı ve zemine oturdu. Duvarlar yıkıldı. Üzerime ayrımsız şeyler düştü. Torunum beni çıkardı. Yağmurun altında ayrımsız dolaşma kaldık. Cehennemden çıkmış gibiydik diye niteleyerek konuştu.

Hatay’üstelik evleri ve tıpkı düzenleri olduğunu ancak deminden tek şeylerinin kalmadığını belirten Çıkarmak, İzmir’deki kızının evine sığındıklarını belirtip, burada tıpkısı uyum kurmaktan apayrı çarelerinin kalmadığını anlattı. Haftada iki bölüm diyalize girmesi gerektiğini dile getiren Şakir Hissetmek, gözyaşlarını tutamayıp, 7-8 yaşında yavru felci geçirdim. 1,5 yıldır böbrek yetmezliği dolayısıyla diyalize giriyorum. Gözümün biri görmüyor. Biri de yüzdelik 30 görüyor. Torunum kısaca 1 yıldır bizimle yaşıyordu. Depremde torun beni sırtına aldı, dışarı çıkardı. Hariç çıkana kadar iri tevakki etmek yaşadık. Çığlık baran vardı. Saçak altına sığındık. Günlerce pisliğin içinde kaldık. Barınacak meydan, abdesthane yoktu. Mânialı arabam vardı. Pinpon altında kaldı. Hayırseverlerden akülü tekerlekli sandalye istiyorum.

Bana tıpkı akülü tekerlekli koltuk verseler bambaşka benzeri husus istemem ifadelerini kullandı.

OĞLUNUN ÇEYİZİ İÇİN ALDIĞI EŞYALARA AĞLIYOR

Zelzele anında yaşadığı korkuyu gözyaşlarıyla anlatan Feriz Yakalamak (66) ise şunları söyledi

Dilim tutuldu. Hariç çıkamayacağız, diye niteleyerek düşündüm. Kapıya koştum. Kapı kilitlendi. Sonradan han üzere açıldı. Benzeri oğlumu evlendirecektim. Dişlerimi yaptırmayıp, ona kayıt aldım. Canımız sağ imdi amma neye kazanım. Oğlum amacıyla aldığım bütün eşyalar gitti. Burada kendimi on paralık ferah hissetmiyorum. Bütün orasını istiyorum. Orda doğdum büyüdüm. Hatay’a, yerimize gidelim istiyorum.

DEDESİNİN AYAKLARI ÜŞÜMESİN DİYE GENE EVE GİRMİŞ

Anne, babası ayrıldığı amacıyla 1 yıldır babaannesinin yanında kalan ve bekar amcasıyla zayıf arıtma işi yapan Ayberk Anlamak de depremin olduğu akşam dedesinin sesiyle uykudan uyandığını anlattı. Konusunda tıpkı şeyler beyin kapının önünde yere kapandığını ve evvel sarsıntının bitmesini beklediğini vurgulayan Takip Etmek, Dolaplar düşmüştü. Dedemin üstündekileri kaldırdım. Babaannemin sayesinde dedemi çekip çıkardık.

Her yerden medet sesleri geliyordu. Dışarı çıkınca dedemin ayakları üşüyordu. Islaktı ve yalaz basamak çıkmıştı. Ona başmak kabul etmek üzere kalp girdim. Başmak, battaniye alıp çıktım. Başımı sağa çevirdiğimde aş damı, cağ ve tuvalet birbirine girmiş çöz içeydi. Oturduğumuz apartmanda hayatını kaybedenler oldu ifadelerini kullandı.

Amca Erkek Çakozlamak (29) de o akşam ailesinin yanında olamadığını ve depremden bilahare geldiğinde büyük tartı yaşadığını dile getirdi. Anlamak, İzmir’da bire bir akort kurmanın kendileri üzere ağırlık olsa bile şartları zorlayacağını belirterek, Gönlüm gerek kim memleketimizde eskisi gibi yaşayalım ama bu şartlarda baskı. Allah bizim ve diğer bilcümle illerdeki depremzedelerin yardımcısı olsun diye niteleyerek konuştu.

Annesi, babası, kardeşi ve yeğenini evinde ağırlamaya başlayan Hatice Çulha (45) birlikte Beni o tün ağlayarak kız kardeşim aradı. Bilahare rappadak telefonlar kesildi. Ulaşamadık. Biz üstelik gidip alamadık. Zelzele sonrası 1 hafta orada soğukta kaldılar dedi.

.