Denizli yöntem haberleri… KUL, Japonya ve Güney Kore’den Şimal Kore’ye çekirdeksel uyarısı

Japonya Dışişleri Nazır Yardımcısı Takeo Mori, KUL Dışişleri Nazır Yardımcısı Wendy Sherman ve Cenup Kore Dışişleri Icra Vekili Yardımcısı Cho Hyun-dong, Tokyo’bile düzenledikleri matbuat toplantısında Yıldız Kore’nin esasen nükleer bomba denemesi yapması halinde eşi tıpkı sıfır benzeri şekilde kıymet verecekleri üzerine uyardı.

Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Takeo Mori, MEMLUK Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve Güney Kore’nin Dışişleri Icra Vekili Yardımcısı Cho Hyun-dong bugün Kuzey Kore’nin çekirdeksel bomba denemeleri ve bölgede istikrarın korunmasına ilgili konuları ahbaplık etmek üzere Tokyo’birlikte tıpkı araya gelerek matbuat toplantısı düzenledi. Kuzey Kore’nin 2017’den beri sürdürdüğü çekirdeksel denemelerin bitmeme edeceğine inanan Washington ve müttefikleri Kuzey Kore’nin nükleer bomba denemesi yapması halinde eşi bir sıfır benzeri şekilde denk vereceklerini açıkladı.

Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Cho Hyun-dong basın toplantısında “Şimal Kore’nin 7. kat çekirdeksel denemeyi yapması halinde misilsiz benzeri değer verilmesinin gerekli olacağı üzerine anlaştık” dedi.

ESIR’li mevkidaşı Wendy Sherman Yıldız Kore’nin bölgedeki istikrarı bozduğunu belirterek Şimal Kore’yi kalpsiz yerine nitelendirerek, “Şimal Kore’yi henüz çok provokasyondan kaçınmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Uluslar (BM) Asayiş Konseyi üyeleri Çin ve Rusya’nın bu sene ABD liderliğindeki Düzenlilik Konseyi Yıldız Kore yaptırımlarını veto etmesine niyet gönderen Sherman “Burada gerçekleşen rastgele durumda, söz gelişi Kuzey Kore’nin nükleer denemeler yapması gibi, yekpare dünyanın güvenliği etkilenecektir. Asayiş Konseyi üyelerinin herhangi bir nükleer cebe kullanımında dünyayı inanılmaz şekillerde değiştireceğini aşağı anlamalarını umuyoruz.” açıklamasında bulundu.

Toplantının devamında Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Takeo Mori, ESIR, Cenup Kore ve Japonya’nın bölgedeki işbirliğini güçlendirme taahhüdünde bulunduklarını vurguladı. Mori, “Japonya-KÖLE ittifakının ve ESIR-Güney Kore ittifakının caydırma ve fiyat verme kapasitesini elan de güçlendirilmesi ve üç talih beyninde daha aşkın düzenlilik işbirliğini desteklenmesi üzerine anlaştık” dedi.

” Tayvan’ı çoğaltmak amacıyla elimizden geleni yapacağız”

Çin ve Tayvan arasındaki anlaşmazlığa birlikte değinen Sherman, Tayvan’ın kendisini savunması amacıyla Cenup Kore ve Japonya ile işbirliği yapsalar üstelik KÖLE’nin işbirliğini sürdüreceğini tabir etti. Sherman ” ESIR, Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemediğini örtüsüz belirtti. Ancak bölgede barışın sağlanmasını istiyoruz. Bu nedenle Tayvan’ı eklemek için elimizden gelen herhangi bir şeyi yapacağız ve Tayvan’ın kendini savunmasını tedarik etmek için Japonya ve Cenup Kore ile alay malay çalışacağız” dedi.

Bu kamer gerçekleştirdiği Al Parti toplantısında Çin Oran Başkanı Xi Jinping, Tayvan sorununu fasletmek için bati kullanma hakkından katiyen vazgeçmeyeceğini açıklamıştı. – TOKYO