Çin, Kamer yüzeyinden örnekler almak amacıyla hazırlıklara başladı

Akıbet yıllarda gök yarışında ÇAKER ile kısık tıpkısı rekabete sarmak isteyen Çin, uzay çalışmalarına yekpare hızıyla devam ediyor. Ay’ın, Dünya’dan göremediğimiz özge tarafına 2 Ev 2019 tarihinde Chang’e-4 gök aracını indiren Çin, demin birlikte Chang’e-5 amacıyla hazırlıklarını sürdürüyor. Çin, Chang’e 5 adını verdiği uzay aracını Long March-5 roketi ile gelecek hafta Ay’a fırlatmayı planlıyor. Hazırlıklarına başlanan görevde Long March-5 roketi, bulunduğu hangardan kurumlu sayesinde Wenchang eyaletindeki feza merkezinde kâin fırlatma rampasına taşındı.
Chang’e 5 görevinin amacı, Kamer yüzeyinde 2 metre derinliğinde tıpkı mezar karıştırmak ve Kamer yüzeyinden elde edilen örnekleri Dünya’ya yansıtmak olacak. Çin tarafından gerçekleştirilecek bu tarihi Ay görevi yardımıyla bili insanları, ABD ve Rusya’nın 1960 ve 1970 yıllarındaki görevlerinde elde ettiği örneklerden sonraları ilk defa Ay yüzeyinden kullanılmamış örnekler üzerinde araştırı yürütebilecek.
ESIR yasaları, Çin’in NASA ile iş birliğini ve Uluslararası Uzay İstasyonu ile iştirak kurmasını engellemesine karşın Çin, feza görevlerinde ecnebi ülkelerle her an henüz aşkın etkileşim kuruyor. Bu boyut, Çin’i zat gök istasyonunda çalışmaya ve kişi programlarını başlatmaya teşvik ediyor.
Sonuç yıllarda feza yarışında rakip ülkelerin gerisinde eğleşmek istemeyen Çin, özellikle Ay görevlerine berenarı ehemmiyet veriyor. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA); kayaç, toprak ve farklı örnekleri toplamak için Chang’e 6 ve Ay’ın güney kutbunda his ayırmak üzere Chang’e 7 görevlerinin planlandığını açıklamıştı. Chang’e 6 görevinin 2023 veya 2024 yıllarında başlatılması öngörülürken, Chang’e 7 keşif araçlarının 2024’te uzaya fırlatılması planlanıyor. Instagram: @eshteknoloji