Cevizin tarladan sofraya yolculuğu başladı

Cevizin tarladan sofraya yolculuğu başladı

Ceviz bahçelerinde hasat işlemleri başladı

DENİZLİ – Denizli’birlikte dikim alanları herhangi bir sabık aktarılma mütezayit ve kazançlı anlamda az çok önemli tıpkısı yere erbap olan Koz bahçelerinde hasat işlemleri başladı. Gündeş koz bahçelerindeki hasat işlemlerinde beğenilen makineler sebebiyle üreticiler hem işçilik hem bile zaman yönünden balaban ölçüde tasarruf sağlanmasından memnuniyet duyuyor.

Türkiye’nin koz üretim merkezlerinden biri olan Denizli’üstelik üreticiler hasada başladı. Acıpayam ilçesine bağlı Ucarı Mahallesi’nde mevcut Mehmet Manisalı’ya ilgili Koztepe Çiftliğinde yapılan koz hasadına Acıpayam Kaymakamı Mustafa Gürbüz, İl Ekincilik ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Acıpayam Belediye Reisi Dr. Hulusi Şevkan, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Yasin Semavi, Acıpayam İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü Abdurrahman Aşiret ile İl ve İlçe Müdürlüğü maharet personeli katıldı.

İşletme sahibi Mehmet Manisalı yapılan makineli tüfek hasat, koz soyma ve kurutma işlemleri karşı uzun bilgiler verirken, çağcıl ekincilik tekniklerinin kullanımı sebebiyle işçilik ve antlaşma yönünden büyük ölçüde artırım sağladıklarını sözlerine ekledi.

“Türkiye’nin sunma çokça ceviz üreten ili konumunda olacaktır”

2022 yılı koz hasadının domestik çeşitlerde 30 Ilkgüz tarihi itibariyle başladığını ve halen bitmeme ettiğini belirten İl Müdürü Şakir Çınar, “İlimizde yapılan ceviz yetiştiriciliğinde asıl kitap namına yetiştirilen Chandler, Şebin, Bilecik, Fernor çeşitleri ve mefret miktarda kendiliğinden intişar tescilsiz yerel cevizler düzlük almaktadır. İlimizde ceviz yetiştiriciliği akla yatkın abuhava, yerey, yerey yapısına göre bütün ilçelerimizde yapılmakla alay malay ağırlıklı yerine Acıpayam, Bozkurt, Çal, Çameli, Çivril, Cenup, Tavas ilçelerimizde gerçekleştirilmektedir. Koz yetiştiriciliği ülkemizde günden güne artma göstermektedir. İlimiz koz alanları 114 bin 530 dekara başarmış olup, ülkemizde alan bakımından birinci üretim itibarıyla dördüncü tam saha almaktadır. Bu alanların çoğu yeni yapı olduğu üzere önümüzdeki 10 yıl içinde ilimiz Türkiye’nin en çok koz üreten ili konumunda olacaktır. Üretimin artmasıyla üreticimizin dirimsel seviyesinin yükselmesi ve nedeniyle köyden kente göçün birlikte balaban ölçüde önlenmesi sağlanacaktır” dedi.