Cemi zamanların mart kocaoğlan dış satım rekoru kırıldı

Tecim Bakanı Mehmet Muş, mart kocaoğlan dış tecim rakamlarını Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile alay malay düzenlenen ayrımsız basın toplantısı ile aktardı. Ticaret Bakanı Muş: “Martta dış satım geçtiğimiz yılın ayrımsız ayına göre yüzde 19,8 artışla 22,7 bilyon dolar oldu. Bu cirim, eksiksiz zamanların sunu yüksek mart ayı dış satım rakamı.” dedi. Icra Vekili Muş, “Sülale ve şubatta de arz yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Mart ayıyla alay malay bu sene 3’te 3 yapmış olduk.” ifadelerini kullandı. Kamu zamanların mart kocaoğlan ihracat rekoru kırıldı
Tecim Bakanı Muş, “235,6 milyar dolara ulaşan serencam 12 mahiye ihracatla Sayın Cumhurbaşkanı’mızın sene sonu için meni ettiği 250 bilyon dolar dış satım hedefine emniyetli adımlarla ilerliyoruz.” diye konuştu.
Nazır Muş, konuşmasında Rusya-Ukrayna savaşının dış satım ve ithalata etkisini değerlendirerek, bu savaşın Türkiye’ye aksi etkisini azaltmak üzere alınan önlemler ortada nebati yağlarda gümrük vergisinin sıfırlandığının birlikte saha aldığını aktardı.
Muş, mart ayı ithalatının ise 30,9 milyar dolar namına gerçekleştiğini aktararak, bahis konusu ithalat rakamında erke ithalatının kebir bir vadi tuttuğunu söyledi. Bu gelişmelerle mart ayında dış ticaret hacminin, güzeşte yıla bakarak yüzdelik 26 artışla 53,6 milyar dolara yükseldiğine bel fail Muş, şu değerlendirmede bulundu: “Bu noktada, erke ithalatı konusuna ayrı benzeri antet açmakta yarar görüyorum. Ev-mart dönemi dış alım artışımızda yer yağı ve doğal gaz ilkin almak için emtia fiyatlarında toptan düzeyde yaşanan artışlar enerjik olmuştur. Gerçekten, global mal fiyatları bu yılın önce iki ayında bire bir önceki yılın tıpkı dönemine göre yüzdelik 41,8 artma göstermiştir. Diğer taraftan, ev ayında 76 dolar olan brent yer yağı fiyatları mart ayında yüzde 70,2 artarak 130 dolar seviyelerine kadar yükselmiştir. Eş şekilde Avrupa gaz fiyatları de bu yılın geçmiş iki ayında benzeri önceki yılın benzeri dönemine bakarak yüzdelik 313 kabilinden berenarı faziletkâr bir oranda artış göstermiştir. Toptan piyasalarda yaşanan bu genişlik haliyle erke ithalatımıza yansımaktadır. Erke ithalatımız mart ayında bire bir önceki yılın tıpkı ayına bakarak kısaca yüzdelik 156 artarak 8,4 milyar dolar, familya-mart döneminde ise bir geçmiş yılın tıpkı dönemine bakarak yüzde 188 artarak 25 milyar dolar olmuştur. Enerji dünya bakıldığında, mart ayında ithalatımız 22,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.” “KDV İNDİRİMLERİ DENETLENİYOR” Bakan Muş, ihracat rakamlarını aktardığı toplantıda antrparantez, hıfzıssıhha ürünlerde KDV oranının yüzde 8’e indiğini, bu indirimin 81 ildeki denetimlerde strateji edildiğini, vatandaşın hakkının korunduğunu sözlerine ekledi. Muş, KDV indirimleriyle ilişik, “Göz kesim inceliyoruz. Kanunlara çap kimlik oyunlarıyla kurgusal cereyan yapanlara, kanun çerçevesinde bedeli tehlikeli ödetilecektir.” dedi.