ÇAKER askerlerinin İncirlik Üssü’nden çıkışına 12 yıl sonra cevaz verildi, esnafın yüzü güldü

KUL askerlerinin İncirlik Üssü’nden çıkışına 12 sene sonraları cevaz verildi, esnafın yüzü güldü

Birçok esnaf karardan sonradan kapattıkları iş yerlerini yine açmaya başladı

İncirlik Esnafları Kalkınma Tesanüt ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şuayip Recebibeyi:

“Esnaf mutlu, kapanan iş yerlerinin yüzde 30’undan dahası açıldı”

ADANA – Adana’da İncirlik Gelgel Üssü’nde kente çıkışı haram olan ÇAKER askerlerinin yaklaşık 12 yıl aradan sonraları tekrardan dip dışına çıkmalarına izin verildi. Değişmeyen, İncirlik Mahallesi esnafını sevindirirken, mülga bir nice iş yeri yeniden açılmaya başladı.

Adana’nın Sarıçam ilçesine vabeste İncirlik Mahallesi’nde, mevcut İncirlik Albeni Üssü’nde 2003 yılında ESIR, güvenlik gerekçesiyle askerlerinin hamur dışına çıkmasını kısıtlamıştı. 2011 yılında ÇAKER askerlerinin temel dışarısına çıkması tamamen yasaklandı. İncirlik’te kâin hediyelik yük, halı, spor aletleri, kuyumcu, aşevi ve cezerye gibi aksiyon yerleri mevcut esnaf dükkanlarını bloke etmek zorunda kaldı.

Aradan geçen 12 yılın arkası sıra, ESIR askerlerinin tekrardan temel dışarısına çıkmasına izin verildi. 21 Familya Cumartesi günü, askerler 12 yılın arkası sıra hakikat dışarısına çıktı. Bölgedeki esnaf bu durumdan mutlu kalırken mülga birçok hareket yeri da tekrardan açılmaya başladı.

İncirlik Esnafları Kalkınma Tesanüt ve Teavün Derneği Başkanı Şuayip Recebibeyi, İncirlik esnafının sakat günlerine dönmesi üzere nazik uğraşlar verdiklerini belirterek, “Askerler 2011 yılından beri hariç çıkmıyor. Şu zaman çıkmaya başladılar. MEMLUK Adana Konsolosu Amanda Pilz ile görüşmelerimiz oldu. Kendisi bizi makamımızda konuşma etti. Kendileri bile ellerinden hangi gelirse yapacaklarını söyledi ve görüşmelerimiz müspet geçti. Bununla beraber Amerikalılar dışarı çıkmaya başladı” dedi.

Esnafın çok bahtiyar olduğu söyleyen Recebibeyi, “Ülkeye döviz girecek. Gene eskisi kabilinden olmasını istiyoruz, herkesin mutlu olacağı şekilde. Kapanan dükkanlarımızın yüzde 30’undan dahası açıldı. Açılmaya dahi bitmeme edecek. Esnafımız dümbelek dönüyor, bakir esnaflarımız de var. Onlar girişimde bulunuyorlar meydan açmak amacıyla” diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar ile telefonda görüştüklerinde taleplerini ilettiklerini tamlayan Recebibeyi, şöyle bitmeme etti:

“Defa, kaldırım tenvirat gibi taleplerimizi olduğunu söyledik. Neticede dünyada Adana’nın nerede olduğunu sorsanız kimse bilmez amma İncirlik Çekicilik Üssü’nü sorsanız hem Adana’yı hem İncirlik’i agâh. Adana’nın genişlik gözde yerlerinden biri. Turizm yeri olduğunu düşünüyoruz, buranın güzelleştirilmesini istiyoruz.”

38 yıldır İncirlik Mahallesi’nde halıcılık fail Nuriye Kaya, “Bu hafta geçmiş çıkışlarından deniz oldu. Çıkmaları bizi çok bahtiyar etti, inşallah imdi hakeza devam edecek. 1985’den beri İncirlik’te halıcılık yapıyorum. 2002’den sonradan İncirlik canlılığını yitirdi, birçok esnaf durdurmak zorunda kaldı. Demin bin 200 Amerikan personel var. Gelecek yıl aileleri birlikte geldiğinde henüz de cıvıltı artacak. Deminden insanlar yavaş yavaş abes yerleri tutmaya başladı. bir iki ay kadar bütünü açılır. Etrafta sâdır Amerikalılar’a bol davranılsın. Esnaf olarak mutluyuz, dünyalık kazanıyoruz, gelişim yapıyoruz” dedi.

Bu arada, Adana Büyükşehir Belediyesine tutkun ekiplerin, İncirlik Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde posta çalışmalarına başladığı gözlendi.