Burdur ’birlikte yılın geçmiş kendir hasadı gerçekleştirildi

Türkiye’bile İzmir, Yardımcı, Kütahya, Burdur, Antalya, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun, Çorum, Amasya, Kalaba, Tokat, Yozgat, Kayseri, Malatya ve Rize’da kenevirin ekimi izinle azade hale getirildi. Bu illerde kontrollü kenevir üretimi sürerken yapılan istihsal verimi ile ayn dolduruyor. Ekilen çeşidine göre kendir bitkisi, kağıt sektöründe kullanıldığı gibi akaryakıt, dokuma ve kozmetik da dahil güçlü haddinden fazla alanda geçer kenevir, 11 bilyon dolarlık hacmi ile dünya pazarındaki önemini her an artırıyor. Burdur ’un Gölhisar ilçesinde 10 dönüm alanda ekilen kenevirin bu yılki hasadı Burdur Valisi Şanlı Arslantaş’ın da katılımıyla yapıldı. Burdur ’bile yılın geçmiş kendir hasadı gerçekleştirildi video
Arslantaş, Gölhisar ilçesinde üretilen kenevirin, efdal ürün elde edilmesi konusunda sanayide kullanılmasının hedeflendiğini söyledi. Kenevirin, kağıt sektöründen akaryakıt sektörüne elbiseden giysi ve kozmetik sektörünün yararlandığını kaydetden Ilbay Arslantaş, “Fehamet yerine kül üreticilerimizin yanındayız.” dedi. Kendir yetiştiren şirketin umumi heyet üyesi Fatih Ağızcıl bile bu ürünün tarımda geleceğin “yeşil altını” olacağını aktardı. Burdur’dahi kenevirin yaygınlaştırılması ve sınai yatırımı amacıyla araştırı ihya çalışmaları yaptıklarını anlatan Oral, hasadın bereketli olmasını diledi. Dünyada 36 ülkede üretimi yapılan endüstriyel kenevirin 2017 yılında 4 milyar olan parasal büyüklüğünün, 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Dünyanın yer iri kenevir üreticileri ise KÖLE, Kanada, Çin, İsrail, Hindistan, Japonya, Brezilya, Almanya, Fransa ve İngiltere olarak sıralanıyor.
Kendir; otomotiv, kozmetik, enerji, besin, inşaat ve yalıtım kabil bir nice sektörde geniş aynı alanda kabak madde adına kullanılabiliyor.