Bulunmayan olmaya yüz tutmuş Adana Şalvarına Tescil Belgesi başvurusu

Namevcut olmaya beniz tutmuş Adana Şalvarına Tescil Belgesi başvurusu

ADANA Adana’nın yöresel kıyafeti olmasına rağmen akıbet yıllarda çok çok yeğleme edilmeyen şalvar amacıyla Yüreğir Kültür Odası, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ahzetmek üzere müracaat yaptı. Iç Donu üretimi fail esnaflarla vatandaşlar kültürün yok olmaması üzere başvuruyu müspet bulduğunu aktardı.

190 sene önce 1833 yılında Mısırlı İbrahim Paşa’nın Çukurova’yı istila etmesiyle iç donu kültürü Adana’ya antre yaptı. Yörede siyah rengi, genişliği ve rahatlığıyla iç donu hem kadınlar hem üstelik erkekler aracılığıyla çok kullanılır hale geldi. Mısırlı tarım işçilerinin Çukurova’ya yerleşmeleriyle yaygınlaşan iç donu, ön halkı marifetiyle da benimsenerek bundan sonra tarlada çalışırken giyildi. Fakat benzeri müddet sonradan özellikle rical eliyle siyah mülevven dizlik, konusunda beyaz kerte, delme ve kasket almak moda haline geldi. Bu zamana büyüklüğünde özellikle şen olmasından muhit yeğleme edilen iç donu serencam yıllarda hem ayvaz hem da kadınlar yoluyla tercih edilmez kuzuluk geldi. Bundan Sonra çokça yeğleme edilmeyen şalvarın diğer kuşaklara aktarılması için ise Yüreğir Ekincilik Odası, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi kabul etmek için müracaat yaptı.

Dizlik üreticisi Ayhan Korur, 3 kuşaktır dizlik yaptıklarını belirterek, “Anadan Görme şalvar bundan sonra namevcut denecek kadar bir iki satılıyor. Yaşlılardan bambaşka kimesne almıyor. Bizden sora bu hars namevcut olacak. Patent kabul etmek üzere başvuru yapmaları çok mefret. Hem Adana’nın kültürünün olduğu tescillenecek hem de böylecene ati kuşaklara muktebes olacak. Geç de olsa bunun düşünülmesi bence çok iyi olmuş” dedi.

Hala dizlik giyen vatandaşlar ise şen olduğu üzere şalvarı yeğleme ettiklerini bu kültürün bitmemesi gerektiğini söyledi.

Daha önceki dahi Adana kebabı, Adana şalgamı, Çukurova pamuğu, Feke tırkaz bıçağı,, Kozan portakalı, Adana karpuzu, Adana bici bici, Adana duygulandıran köfte, Adana analı kızlı ve Adana Şırdanına tescil alınmıştı. Adana Şalvarına üstelik tescil alınması halinde 11. ürüne nişancı alınmış olunacağı ifade edildi.