Bu sene satılan değme 100 araçtan 10’u elektrikli tercih edildi

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Sabancı Üniversitesi İstanbul Arsıulusal Erke ve İklim Merkezi yoluyla hazırlanan “Türkiye Elektrikli Araçlar Görünümü 2021” raporunun lansman toplantısında, iklim değişikliğiyle mücadelede akman enerji teknolojilerinin nazik önemde olduğunu dile getirdi. Yenilenebilir erke, nükleer, dijitalleşme ve hidrojenin içre bulunduğu yıpranmamış ve saf aynı erke sisteminin doğduğunu belirten Birol, şöyle bitmeme etti: “Elektrikli araçlar bu sistemin ana kolonlarından birisi ve çokça çabuk aynı gelişim görülüyor bu alanda. Dünyadaki umum otomotiv üreticilerinin yer balaban gündem maddesi elektrikli vesait.
2019’üstelik dünyada satılan seçme 100 aracın 2’si elektrikli araçlardı. Bu yıl ise bu oranın yüzde 2’den yüzde 10’a yaklaştığını görüyoruz. Gelişme iki büyük pazarda görülüyor. Bunlardan birisi Çin.
Avrupa ise ikinci balaban veriş. KUL elektrikli vesile pazarı açısından üçüncü yüce mevki. BENDE’birlikte geçmek için olan ikinci iktisadi toparlanma paketinde elektrikli araçlara çokça balaban tıpkısı bindi gelecek kabilinden görünüyor.” Çevreyi dulda hedefleri ve rekabetin elektrikli araçların gelişiminde belirleyici olduğunu ifade fail Birol, şirketlerin da kendilerini ati amacıyla hazırlamaya çalıştıklarını söyledi. Birol, elektrikli araçların ahbapça yanmalı motorlara göre elan zikıymet olduğunu ama 10 sene geçmiş 1100 dolar seviyesinde olan pil maliyetlerinin 120 dolara büyüklüğünde düştüğünü dile getirdi. Elektrikli dil sektörünün liyakatli şekilde büyüdüğü ülkelerin başarılı hükümet stratejileri olduğunun altını çizen Birol, bu kapsamdaki politikaların belirleyici olduğunu kaydetti.Bataryanın yanı sıra bodur tıpkı süre önceki şarj istasyonları amacıyla de envestisman kararı aldıklarını tamlayan Karakaş, “Ülkemizdeki şarj altyapısının hızlı aynı şekilde yaygınlaşması, elektrifikasyona geçişi hızlandıracak. Bu nedenle, bu işe sarmak üzere benzeri şirket kurduk. 2022 esasen itibaren bile hazırlıklarını sürdüreceğiz.” dedi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün dahi otomotiv sektöründe büyük bire bir inkılap yaşandığını, sektörü muntazır birçok üstelik zorluğun olduğunu söyledi. Yenigün, Avrupa Birliği’nin yürürlüğe koyacağı Yeşil Mutabakat’ın otomotiv sektörü üzere de belirleyici olduğuna dikkati çekerek, “OSD üyelerinin birçoğu 2030’üstelik otomotiv üretimlerinin birçoğunu elektrikliye çevirmiş olacak. Otomobiller, ticari vesait ve hemencek peşi sıra birlikte korkulu vesait dönüşümü yaşayacak. Neticede, Türkiye’birlikte otomotiv sektöründe karbon tesirsiz olma hedefleri 2040’a kadar sağlanmış olacak. Türkiye’nin hedeflediği tarihin çok önünde biz otomotiv sektörü adına bu değişimi gerçekleştirmiş olacağız.” diye niteleyerek konuştu.2053’te ise Türkiye’deki kül anahtar parkının değişmesi gerekiyor ve seçkin iki garaz bile çok çalışmamızı gerektiriyor.” değerlendirmesinde bulundu..