Bozgun altında kalanlara ulaşabilecek minyatür robot

Günümüzde tezce kolaylıkla hayatımızın temas alanına giren robotlar,  yalnızca şahsi ihtiyaçlar amacıyla değil koca sağlığı üzere da epey ehemmiyet taşıyor. Hele katıksız afat sonucunda oluşan felaketler nedeniyle taharri-istirdat işinde robotlara olan büzük anbean artacak. Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, fareler ve böceklerin üst yapılarından esinlenerek, mütehammil sıkıntılı mekanlardan geçip engelleri ferah ferah aşabilen sıkıntısız gövdeli minyatür robot üretti. Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Hekim Öğretim Üyesi Onur Özcan, sert malzemelerden üretilen geleneksel aktif robot sistemlerinin sabık 10 sene ortamında fikirli tasarımlar ve arama denetim sistemlerindeki ilerlemeler sayesinde berenarı geliştiğini rapor etti.
Düzensiz ortamlarda yolunu bulabilen, engebeli arazilerde akıntı edebilen, hatta akrobatik hareketler gerçekleştirebilen tekerli yahut bacaklı robotların geçenlerde hayatımıza girmesini öngördüklerini anlatan Özcan, şu ifadeleri kullandı: “Canlı robot sistemleri lüzumlu üretimlerinden kaynaklı nedenlerle gerekse da geçer eyleyicilerin ağır sıklet gereksinimleri cihetiyle küçültülemiyorlar.Minyatür robotların birkaç malzeme kullanımından ötürü berbat olma ve boyutlarından ötürü insanların ulaşamayacağı âdeta açıklıklara ve boşluklara ulaşabilme gibi avantajları var. Buna rağmen, minyatür robotlar üzere yeryüzü balaban dezavantajlardan aynı tanesi robotların hareket kabiliyetlerinin çokça kapalı olması. Çoğu minyatür robot, boyutları berenarı kıytırık olduğundan bariyer tırmanmada ve aşmada sıfır, zımnında arızalı yüzeylerde tasarruf amacıyla makul değiller.”
Özcan, liderliğini yaptığı ekibin engelleri benzerlerine bakarak çok daha cılız geçebilen belli belirsiz gövdeli minyatür robot ürettiklerini açıkladı. Robotun, bariyer geçmede karşılaşılan sorunları gövdesinin esnekliği yani yumuşaklığı ile çözmeyi başardıklarını bildiren Özcan, robot için şu ifadelere yer verdi: “Minyatür robotumuzu yeğni malzemelerden üretmeyi başardık. Bu sayede robotun bu esneklikten tıpkı fareler ya birlikte böcekler gibi bariyer geçe yararlanabileceğini ortaya koyduk. SQuad isimli minyatür streç robotumuz, farelerin üstün akıntı kabiliyetleri ve az açıklıklardan geçebilmeleri kasten, onlardan alınan bir ilhamla tasarlandı. Bunu bulmak için da vücudunun esnekliğini kullanıyor. Bire Bir fareler üzere dört bacaklı olan robot özlük boyunun yaklaşık bire bir buçuk ceberut yüksekliğinde tıpkı engele kolay tırmanabiliyor. Robotumuzun boyutları ve esnekliği, zat kesim alanından daha amiyane ancak yerlerden sıkışıp geçebilmesini ve düzensiz yüzeylerde yürüyebilmesini sağlıyor. ‘C’ harfi şeklindeki bacakları, engel geçmedeki başarısına şişman ulama veriyor. Değişik robotlara bakarak geçebildiği bariyer yükseklikleri arasında balaban ayırt atıyor.” Geliştirilen minyatür robot, konusunda mikrofon evet dahi azrail kadar mekân algılayıcıları konularak zelzele sonrası yılgın binaların altında evet de beyaz zehir göçüğü gibi sahalarda kontrol kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek. Antrparantez üzerine âdeta tıpkısı müşteri yerleştirilerek boru hatlarının içi gibi ulaşımı print alanların denetlenmesinde da rahatlıkla robottan faydalanılabilecek. Özcan ve ekibinin TÜBİTAK eliyle de desteklenen çalışmaları “IEEE Robotics and Automation Letter” isimli ilmî dergide yayınladıkları yazı ile malumat dünyasına duyuruldu. .