Bodrum’daki yüksek kiralar zımnında memurlar tayin istiyor

Türkiye genelinde gayrimenkul fiyatlarında güç tıpkısı artma gözlemleniyor. Bu artış, yaz sezonunun sonuna gelinmesine rağmen Türkiye’nin dinlence beldelerinde bile hissediliyor. Pandemi sürecinin başlamasıyla alay malay Bodrum ’un nüfusu çabucak 2 katına çıkınca kiralık karı fiyatları 3 sene içerisinde 10 bitirme arttı. Bodrum ’birlikte etkili kamu personelleri, otel çalışanları ve özel sektör çalışanları yavaş yavaş Bodrum ’u terk ederken birçok amme personelinin üstelik atama istiyor. Geçtiğimiz yıl 45 metrekare tıpkısı evin mahiye kirası bin 500 teklik ile 2 bin 500 teklik ortada seyrederken, bu sene sunma düşük kira 5 bin liraya daha çok. Bu buut karşısında kiracı yerine faal insanlar mağdurluk yaşamaya başladı.
Karı kiralarının faziletkâr olması zımnında Bodrum ’bile çalışacak kimsenin kalmayacağını belirten Bodrum Belediye Reisi Ahmet Aras, Bodrum ’a olan ilişki bizi kıvançlı ediyor. Serencam dönemlerdeki kiralardaki artış gerek istemez bize bakım veren memurlarımız, öğretmenlerimiz, doktorlarımız, polislerimiz, askerlerimiz, hemşirelerimiz, öğrencilerimiz, turizm çalışanlarımız, özel sektörde çalışanlarımız ve tüm kamu personelimiz, işçimiz, memurumuz, esnafımız bu kiralardan çokça mustarip durumdalar şu anda.Bu nitelik sonucunda Bodrum ’daki hizmetler dahi aksayacaktır” ifadelerini kullandı.
Başkan Aras “Bu yalnız eş sahibi ve kiracı arasındaki ilişkide değil bire bir zamanda kamuyla ilgili tıpkı boyut dahi. Eğer siz Bodrum ’a tıpkı görevli tıpkısı işçi gönderiyorsanız Bodrum ’un şu anki rayiç değerlerini, icar fiyatlarını bilmeniz gerekir. Onlara akıllıca aynı şekilde lojman yapmanız lazım. Sunma azından akıllıca tıpkısı düzeyde lojman ayarlamanız geçişsiz. Şu anda kaynak arazileri satılıyor. Çok erdemli fiyatlara satılıyor. Kaynak arazilerinden, Milli Gayrimenkul ’a ilişkin arazilerden galiba aynı bölümünün lojman cereyan etmek için kesinlikle kamuya ayrılması geçişsiz” şeklinde konuştu.
Turistlere bakım eden turizm çalışanlarının şartlarının üstelik iyileştirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Aras, “Turizm çalışanlarımız amacıyla işletmelere sesleniyorum.Siz turizm çalışanını, dünyanın her yerinden mevrut turistlere hizmet eden arkadaşlarımızı tıpkı konteynerde yatırıyorsanız ve doğruluk etmedikleri aynı şekilde konaklatıyorsanız bunda birlikte bire bir mesele var demektir. Takkadak ocak sahiplerine seslenmekle sav çözülmüyor. Ev sahiplerine de tıpkı ricam var. Belli kiralarda teferruatlı süredir oturan kiracıları var. Kiracılarını çıkarıp 10 katına 20 katına çıkarıp yeniden kiraya vermeyi düşünmesinler. Bu durumu hangi vicdan kaldırır nede kanun isin verir. Siz evinizde oturan ayrımsız kişinin kirasını bir anda 10 veya 20 katına çıkaramazsınız. Bu durumun bir mevzuatı, kuralı ve kaidesi var” dedi. Emlakçılık özne Musa Orman ise Bodrum ’üstelik gayrimenkule yatırımın aşkın olmasının fiyatları arttırdığını ifade ederek, “Pandemi sürecinden insanların Bodrum ’u tercih etmesinden kıran elimizdeki ve gayrimenkul azaldığından dünya murat patlaması yaşanıyor. Bundan kontekst kiraların birlikte yükseldiğini görüyoruz.Bu bölgeye az buçuk elan envestisman yapılması lazım. İmar planlarının gözden geçirilmesi lazımdır. İşçiye, memura ve sınırlı gelirli ailelere bereketli imkan sağlanabileceği kiraların bağan olabileceği konutların yapılması geçişsiz. Bunlar yapılmadığı sürece fiyatların daha birlikte yükseleceğini tahmin ediyorum. 1 + 1 lüp fiyatı şu anda 3 bin liradan başlıyor, eşyalı ise 4 bin liraya büyüklüğünde çıkıyor. 2+1 evler 5 ila 6 bin liralık arasında diye bitmeme ediyor. Yaz ayında oluşan yoğunluktan âlem evlerin sezonluk verilmesinden kıran da buradaki familya fiyatlarının efdal olduğunu öngörüyoruz” şeklinde konuştu. .