Binali Saika: Okul ve anaokulu sayıları artacak

’81 İl 81 Anaokulu’ projesi kapsamında Bursa’nın Sebep ilçesine kapalı Samanlı Mahallesi’nde yapılan Fevziye Yazıcıoğlu Kızılay Anaokulu bugün açıldı. Küşat töreninde ise DÜRÜST Parti Genel Komutan Vekili ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Sebep ile eşi Semiha Yıldırım kayran aldı. Törende danışma yapan Binali Yıldırım, geçmiş kendisine eşi Semiha Sebep’ın veladet gününü kutladı. Elan sonra projeye değinen Binali Saika, 6 yıl önceye gitti. Projenin önce olarak 2016 yılında Bitlis ’te ‘Umut Anaokulu’ ile başladığını belirten Sebep, şu ifadelere saha verdi: “O devir diyorduk kim ‘Azı gitti çoğu kaldı’. Geldiğimiz noktada dahi çoğu gitti azı kaldı. Zaman 50’ncisinin açılışını yapıyoruz. İnşaatı bitmeme eden 15-16 lime henüz anaokulu var. Diğerlerini da 2023’te tamamlayacağız. 2023’te ’81 ile 81 Anaokulu’ projesini tamamlamış olacağız. ‘Ağaç yaşken eğilir’ diye niteleyerek tıpkısı atasözü var. Okul öncesi eğitimin amacı üstelik yavrularımızı ilkokul sıralarına hazırlamaktır. Onlara okula başlamadan okul ortamını, arkadaşlarını, arkadaşlarıyla dostluk kurmasına çevirici almak ve sonunda ekol çağlarında iyice anılarla eğitimlerini sürdürmektir.
Tabiatıyla bizim çocukluk yıllarımızda anaokulu diyerek benzeri terim yoktu. Ekol var mı namevcut mu tartışması yapardık. Değme yerde ekol yoktu. Köyün 1’inde meslek varsa 7’sinde yoktu. O köylerden şita kıyamette okula yayan müracaat etmek zorunda mütezayit âdeta öğrenciler vardı. Bugün bunlar geride kaldı. Okullarımız var, anaokullarımız bile var; murat anaokullarımızı sayılarını artırmaktır. Anaokuluna devam fail öğrencilerimizin oranını artırmaktır. Şu anda anaokulu 5-4-3 gözyaşı gruplarında var. 5 yaş anaokulu eğitiminde sakil anlamda ara aldık. Mehabet yüzde 70’leri geçti. 3 yaşta yüzde 13-14 seviyesindeyiz. 4 yaşta ise yüzdelik 40 seviyesine geldi. Hedefimiz, gelecek yıllarda ekol öncesi eğitimde yüzdelik 50’lerin üzerine çıkmaktır.”
 haberine bakarak yetişek sisteminde gelinen noktaya bile dikkat çeken Yıldırım, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Okullaşmada, eğitimde nereden nereye geldiğimizi elhak sizler yaşayarak görüyorsunuz. Bugün üniversiteye erişimde yüzde 14’ten yüzde 45 seviyesine ulaştık. İlköğretim, ortaokul ve lisede yüzdelik 100’leri bulduk. ‘Elektronik Beyin abece, vukuf toplumu’ diye niteleyerek benzeri kavramla meşgul oluyoruz. 2000’den bilahare doğan çocuklar, bambaşka bire bir abece ile eğitime başlıyor. O bile vukuf toplumu üyesi olmaktır. Binali Sebep: Meslek ve anaokulu sayıları artacak Bilgisayar alfabesinde, gençler bizden bu konuda daha uzmanlar. Sizler bilgi çağında doğdunuz. Sizler bu manada yerel, bizler göçmeniz. Bizler size okumayı yazmayı öğrettik, demincek kânunuevvel sizde. Sizler bize bilgisayarı, interneti, e-devleti, toplumsal medyayı öğreteceksiniz. Tığ da bilgi toplumunun aynı ferdi olarak düşüncesiz kalmayacağız.”