Bilgelik insanları, Plüton ’un yeniden planet olmasını istiyor

Çağ sisteminde tanıdık yer balaban cüce gezegen olan ve ilk yerine 1930 yılında keşfedilen Plüton, kriterleri sağlayamadığı gerekçesiyle 2006 yılında seyyare kategorisinden çıkarılmıştı. Bunun nedeni, Plüton’un ayrımsız gezegen olarak kabul edilmesi üzere gereken üç kriterden birini namına getirememesiydi. Plüton dünya biçimindeydi ve Güneşin etrafında dönüyordu, fakat yörüngesi değişik nesnelerden temizlenmemiş ve Neptün’ün yerçekiminden etkilenmişti.
NASA ’nın eski başkanı Jim Bridenstine karışma bazı olgun insanları, beş altı yıldır Plüton’un baştan planet namına adlandırılması üzere çağrıda bulunuyor. Günümüzde haber insanları, Güneş ’mağara yakınında gezen Plüton benzeri herhangi bir kayayı gezegenler listesine esermek istiyor.
Araştırmacılara göre; esas kendisine, uzaydaki herhangi bir yer bilimsel adına ağdalanmış geçim, gezegen statüsü amacıyla önerilen gereksinimleri karşılayabilir. Central Florida Üniversitesi’nde seyyare fizikçisi olan Phillip Metzger, böyle tıpkı tanımın Gün sistemine Plüton ile bu arada 150 planet henüz getireceğini söylüyor. Metzger ’in ekibi, tıpkısı cismin planet adına akseptans edilebilmesi amacıyla kişi yörüngesini temizlemiş olması gerektiğini tamlayan planet statüsü yeterliliğini kazanmak istiyor. Bu kriter, daha ilk Tarih sistemindeki uyduların ve ayrıksı asuman cisimlerinin gezegen statüsü kazanmasını engellemişti, ancak Plüton’un gezegenlikten çıkarılmasına hastalık olmuştu. Son yerine vukuf insanları, kül bu kriterler zımnında Uluslararası Heyet Birliği’nin Plüton’un sadece tıpkı “cüce seyyare” olduğuna değişmeyen veren 2006 günlü kesinleşmemiş kararına cebin çıkıyor.