Bilecik’te Öğretmenler ve Emeklilerden Maaş ve Rüşvet Protestosu: “Emekçiler Sefalete Sürüklenmiştir”

GÖKAY ŞİMŞEK

Bilecik’in Bozüyük İlçesi’nde aynı araya mevrut Terbiye-İş Sendikası ve Bir Emekliler Sendikası üyeleri, vergide hak için hükümete çağrıda bulundu. Eğitim İş Bozüyük Başkanı Semah Açıkel, “Ülkemizde hele ücretler üzerindeki finansal yüke bakıldığında adil tıpkı rüşvet uygulamasından temas etmek zordur” dedi.

Bozüyük İlçesi Cumhuriyet Altını Meydanı’nda geçmiş aynı araya mevrut sendika üyeleri hesabına açıklama yapan Eğitim Bilimi-İş Sendikası Başkanı Semah Açıkel, TÜİK’in açıkladığı para şişkinliği rakamları ve vergilendirme üzerinden hükümete yönelik yaptığı eleştirilerde şunları dile getirdi:

“TÜİK UTANMASA ‘BU ÜLKEDE ENFLASYON YOK’ DİYECEK”

“Ülkemizdeki ekonomik krizi açlığı yoksulluğu ve enflasyonu bulunmayan sayan iktidar ve TÜİK utanmasa bu ülkede şişkinlik bulunmayan diyecek. TÜİK’in cali enflasyon oranı ve Sarayın lütfuyla memura, emekliye verilen yüzde 30 zamma cebin ‘İnsanca yaşayacak ecir ve vergide doğruluk amacıyla’ buradayız. Lehtar müteahhitlerin, münakasa vurguncularının idrak borçları tınlamalı namına silinip kamu bankaları onlar üzere seferber ediliyorken emekçiler sefalete sürüklenmiştir.

Amme emekçilerini, emeklileri ve yurttaşları açlığa mahküm fail sahte enflasyon oranını de yapılan yüzdelik 30 zammı dahi kabul etmiyoruz. Ülkemizde alelhusus ücretler üzerindeki mali yüke bakıldığında adaletli aynı kazanç uygulamasından bahsetmek zordur. Oysa, verginin ülkede yaşayan insanların gelirlerine, finansal güçlerine göre adil bir şekilde dağıtılması devletin birincil görevidir. Ülkemizde TÜİK verileri dikkate alındığında devletin topladığı dirimlik vergisinin bildirme iri oranı, kaynaktan kesilen yani ücretli çalışanlardan kesilen vergilerden oluşmaktadır. Çalışanların ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan minimum ecir tutarı olan 5.500 lirası vergiden istisna sayılmaktadır. Minimum ücret tutarının ülkemizde açlık sınırının altında kalması nedeniyle bu ayrıklık tutarı kamu çalışanlarının beklentilerine yanıt verememektedir. Anca kim, bu istisnaya rağmen amme çalışanları genel yerine haziran, temmuz aylarında yüzdelik 20’lik ve yüzdelik 27’lik idrak dilimlerine girmekte, sonunda elan çok kazanç ödemektedir.

Öğretmen namına görev fail çalışanlarımız ise benzeri ayda yapılan ikinci ödeme olan katma ders ücretlerinin az daha cümlesi üzerinden dirimsel vergisi kesintisine maruz kalmaktadır. Bu nedenlerle; Amme çalışanlarının bildirme bağan maaşının yoksulluk sınırının üzerinde belirlenmesini, kamu çalışanlarından Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atananlar dış, Ücretli müteharrik eksiksiz emekçiler için mahiye, ücretin gelir vergisi istisnasından mütezayit tutarı üzere dirimlik vergisinin yüzdelik 15 ile sabitlenmesini, sözleşmeli çalışanların ayrımsız dakika evvel şartsız namına kadroya geçirilmesi ve böylece üzerlerindeki kontratlı olmalarından kaynaklı kazanç yükünün azaltılmasını, mecburi asıl gıda ve tüketim maddeleri üzerindeki ağırbaşlı kazanç yükünün telafi edilmesini, ülkemizde servet vergilerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını; emekçiler, emekliler, amme emekçileri, amme çalışanları olarak rica ediyoruz.”