Bilecik’te kurulan “Sıfır Atılmış Kütüphaneleri” ile öğrencilere yer bilinci kazandırılıyor

Bilecik’te öğrenci, hoca ve veliler tarafından atık malzemelerden 10 okulda oluşturulan “Sıfır Atılmış Kütüphaneleri” ile hem kitap kıraat alışkanlığı kazandırılıyor hem da artırım ve çevreyi koruma bilinci aşılanıyor.

Atıl durumdaki kablo makaraları, anahtar lastiği, ahşap sonuç ve sebze kasası, plastik şişe kapağı, cali sandık, tırtıl ile buzdolabı gibi malzemelerden masa, bibliyotek, sandalye, sekmen ve kalemlikler yapıldı. Kampanyalara sağlanan desteklerle bu kütüphanelerdeki pusula sayısı gücük zamanda 108 bin 600’den 262 bin 754’e çıkarıldı.

Temel terbiye ve ortaöğretimden sorumlu İl Milli Terbiye Idarehane Müdürü Ulvi Güder, AA muhabirine, merkezde 2, ilçelerde 8 kütüphanenin kurulumunu tamamladıklarını söyledi.

İsrafın önlenmesini, malzemelerin etkin kullanılmasını, çevre ve abuhava algısını oluşturmayı amaçladıklarını tamlayan Güder, şöyle konuştu:

“Okullarımızda öncelikle atıl durumda olan üçkâğıt, fasıla, masa kabilinden malzemeleri kullanmakla başladık. Ancak daha sonra mektepli ve öğretmenlerimizin fikirleriyle kullanılmayan vasıta lastiklerini, semere ve sebze kasalarını, endüstri tipi hayatiyet kablolarının makaralarını bu işe katarak biraz daha değişik tıpkı müstevi oluşturmaya çalıştık. Esasta sonuncu amacımız, kütüphaneleri hava merkezi haline deklare etmek ve öğrencilerimizi kütüphaneye daha çok gelmesini sağlamaktı. Bu kapsamda amacımıza ulaştık. Öğrencilerimizi işin işine soktuğumuzda, evlerinde işsiz durumda olan eski eşyalarını üstelik okula getirerek, sergi alanı oluşturduk. Okulumuzun katalog girişlerinde hakeza tıpkı işporta alanı oluşturduk. Öğrencilerimizde dahi ayrı tıpkısı dimağ oluştu.”

??????? Murat Hüdavendigar Ortaokulu Müdürü Garaz Aydoğan ise öğrenciler zat emekleriyle yaptıkları amacıyla bu konsepte daha çok cemaat çıktıklarını dile getirdi.

Malhun Kadın İlkokulu Müdürü Hüseyin İşgören, ağır talepten hava çocukların “Rate Atılmış Kütüphanesi”ne gelip kitap derk etmek için ilk kânun beklediğini anlatım etti.

Öğrencilerden Meral Sözmen, tahtalardan sergen ve tekerleklerden sandalye yapılmış aynı ortamda hem pusula okuduklarını hem bile iyicene çatlak geçirdiklerini belirtti.